Neljä asiaa paljastavat, milloin vaihdevuodet ovat odotettavissa

Vaihdevuodet ovat jokaisella naisella edessä jossain vaiheessa elämää. Niiden tarkkaa ajankohtaa ei voi tietää etukäteen, mutta on asioita, joista voi päätellä milloin menopaussi on odotettavissa.

Vaihdevuosia on lähes mahdoton ennustaa. Edes hormonitasojen mittaus ei kerro tarkalleen, milloin menopaussi osuu omalle kohdalle.

Tyypillisimmillään vaihdevuodet sijoittuvat 45 ja 55 ikävuoden välimaastoon. Nämä eivät kuitenkaan ole tarkkoja rajoja. Joillain kuukautiset saattavat jäädä pois jo 40 ikävuoden jälkeen, kun toisilla menopaussi ajoittuu vasta lähemmäs 60 ikävuotta.

Prevention.com listasi neljä asiaa, jotka auttavat arvioimaan sitä, milloin vaihdevuodet voivat olla odotettavissa.

1. Milloin äidilläsi oli vaihdevuodet?

Suurin osa naisista käy läpi vaihdevuodet suunnilleen samanikäisenä kuin äitinsä. Jos haluat arvioida omien vaihdevuosiesi ajankohdan, kannattaa kysyä äidiltä.

2. Tupakoitko?

Tupakointi on vahingollista keuhkoille ja sydämelle, mutta sillä on haitallisia vaikutuksia myös munasarjojen toimintaan. Erään tutkimuksen mukaan tupakoivilla naisilla vaihdevuodet ovat edessä nopeammin kuin naisilla, jotka eivät ole koskaan polttaneet.

Myös tupakoinnin lopettaneilla vaihdevuodet alkoivat keskimääräistä aikaisemmin. Mitä pidempään tupakointi jatkuu, sitä todennäköisemmin vaihdevuodet alkavat jo ennen 50 ikävuotta. Myös passiivinen tupakointi on sidoksissa varhaisiin vaihdevuosiin.

3. Oletko ollut kemoterapiassa

Syöpähoidot voivat pelastaa henkesi, mutta niillä voi olla haitallisia vaikutuksia lisääntymiskykyyn. Kemoterapia voi vahingoittaa munasarjoja ja saada kuukautiset loppumaan ennen aikojaan.

Nuorilla naisilla kuukautiset saattavat alkaa uudestaan vielä kemoterapian jälkeenkin. Jos luonnolliset vaihdevuodet ovat jo lähellä, on todennäköisempää, että kuukautiset jäävät kokonaan pois.

4. Mikä on painoindeksisi?

Erään tutkimuksen mukaan painoindeksiltään ylipainoisilla naisilla vaihdevuodet tulevat myöhemmin kuin hoikemmilla naisilla.

Millaisia oireita vaihdevuosien aikana on odotettavissa? Mitä vaihdevuosien aikana tapahtuu? Gynekologi Maija Kajan vieraili Studio55.fi-lähetyksessä 3.3.2014

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja