Näyttelijää raiskauksesta syyttäneellä naisella traaginen kohtalo – Oscar-unelmat murskaksi

Elokuva The Birth of a Nation on ollut ennakkosuosikin asemassa tulevaa Oscar-gaalaa ajatellen.

Nyt elokuvan ohjaaja, käsikirjoittaja ja pääroolin näyttelijä Nate Parker on synkän raiskauskohun keskellä.

Parkeria ja tämän opiskelijakollega Jean McGianni Celestiniä syytettiin vuonna 1999 opiskelijan raiskaamisesta. Parker vapautettiin syytteestä, mutta Celestin tuomittiin vankeuteen. Celestin on toinen The Birth of a Nation -elokuvan käsikirjoittajista.

Oikeudenkäynti nousi otsikoihin uudelleen, kun kävi ilmi, että raiskauksen uhri tappoi itsensä vuonna 2012.

Parker kommentoi uutista Facebookissa.

– Kirjoitan teille surullisin mielin. En voi sanoin kuvailla, kuinka vaikeaa näiden uutisten kuuleminen on. En voi olla ajattelematta, miten tämä vaikuttaa koko hänen perheeseensä. 36-vuotiaana isänä ja uskovana ihmisenä katson menneeseen ja voin sanoa ilman epäilystä, että minun olisi pitänyt olla viisaampi teini-ikäisenä, hän kirjoitti.

– Näen nyt, että en ole osoittanut tarpeeksi empatiaa, kun taistelin nimeni puhdistamisen puolesta. Empatiaa nuorta naista kohtaan ja empatiaa tilanteen vakavuutta kohtaan, johon olin itseni ja muut saattanut.

Myöhemmin Parker totesi haastattelussa toivovansa, ettei hänen nimeään nostettaisi enää esiin kyseisessä asiayhteydessä.

– Minut vapautettiin syytteistä. Se siitä. 17 vuotta myöhemmin on elokuvantekijä. Minulla on perhe, viisi kaunista tytärtä ja upea vaimo.

Parkeria ja Celestiniä on syytetty myös siitä, että he olivat pelotelleet naista sen jälkeen, kun hän oli nostanut syytteet. Nainen kertoi puolustuksessaan yrittäneensä itsemurhaa pian rankkojen tapahtumien jälkeen. Hänen veljensä kommentoi, että nainen pelkäsi elämää.

Naisen perhe on julkaissut lausunnon, jossa he toivovat yksityisyyttä tapahtumien julkitulon jälkeen.

– Olemme kiitollisia siitä, että näitä miehiä pidetään vastuussa siitä, mitä on tapahtunut. Uskomme kuitenkin, että motivaatiot nostaa tapahtumat pöydälle 17 vuoden jälkeen ovat kyseenalaiset, emmekä ota siihen osaa. Emme voi suojella uhria tältä mediamyrskyltä, mutta voimme tehdä parhaamme hänen poikansa suojelemiseksi. Täten pyydämme yksityisyyttä, emmekä aio kommentoida asiaa enempää.

Parkerin elokuva The Birth of A Nation sai ensi-iltansa viime tammikuussa Sundance-festivaaleilla, missä elokuva myös palkittiin.

Elokuvan on povattu olevan kovaa huutoa Oscareissa. Gaala on ryvettynyt parin vuoden ajan #OscarsSoWhite-rasismikohun alla, ja Parkerin elokuva voisi arvioiden mukaan tuoda tapahtumaan monimuotoisuutta.

Hollywood Reporter kuitenkin uutisoi, että raiskaustapaus ovat saaneet monet palkinnoista päättävät toisiin aatoksiin.  

– Minun täytyy myöntää, että suhtautumiseni tätä miestä kohtaan ovat erittäin kaksijakoiset. Mielestäni se, mitä hän ja hänen käsikirjoittajansa tekivät sille tytölle on kamalaa – etenkin se, miten he ahdistelivat naista sen jälkeen, kun hän oli nostanut syytteet.

– He pääsivät vapaaksi, mutta he eivät ole syyttömiä. Parker seisoo vaimonsa ja viiden tyttärensä takana, mutta se ei vakuuta minua. Ainoa asia, mikä puhdistaisi hänen maineensa, olisi se, että hän istuisi sen puolen vuoden tuomion. Muuten minun on erittäin vaikeaa äänestää tämän elokuvan puolesta. Minkä arvoinen on naisen elämä?

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja