Näyttelijä Eila Roine: Glaukooma sokeutti äitini

Salakavala glaukooma 25:32

Näyttelijä Eila Roine kertoi Studio55.fi-lähetyksessä sairastamastaan glaukoomasta. Sama silmäsairaus sokeutti aikanaan hänen äitinsä.

Vahvasti perinnöllinen glaukooma voi hoitamattomana johtaa vakaviin näkövaurioihin.

– Pahimmassa tapauksessa hoitamattomana glaukooma johtaa näkövammaisuuteen ja jopa sokeuteen, sanoo silmätautien erikoislääkäri Jaana Hietanen Studio55.fi-lähetyksessä.

Glaukooman etenemistä voidaan hidastaa, kun sairaus todetaan ajoissa ja päästään aloittamaan säännöllinen hoito. Esimerkiksi silmänpainetta laskevia silmätippoja on tärkeää käyttää säännöllisesti, jotta päästään parhaisiin tuloksiin.

Glaukoomaa itsekin sairastava teatterineuvos Eila Roine pitää huolen siitä, ettei lääkitys pääse unohtumaan.

– Minä kyllä olen hyvin huolellinen sen kanssa, ja täytyykin olla. Siinä äkkiä tulee sellainen harha, että kun eihän minulla mitään oireitakaan ole, että onko tämä nyt niin välttämätöntä.

Roine tietää kokemuksesta, kuinka vakavia seurauksia huolimattomasti hoidetulla glaukoomalla voi olla, sillä myös hänen äitinsä sairasti glaukoomaa.

99-vuotiaaksi elänyt äiti vietti viimeiset vuotensa sairaalassa. Silmätippojen antaminen unohtui hoitajilta luvattoman usein, eikä huonomuistinen äiti muistanut niistä muistuttaakaan.

– Ei hän ollut muistisairas varsinaisesti, mutta huonomuistinen, että ei hän niitä muistanutkaan. Olisihan niitä voinut varmasti hoitaja tiputtaa, jos äiti olisi muistanut sanoa, että nyt täytyy laittaa tipat. Mutta ne jäivät laittamatta, ja kyllä hän sitten sokeutui.

Miten oireettomana ilmenevä glaukooma diagnosoidaan? Miten Eila Roineen glaukooma havaittiin? Mitkä tekijät altistavat glaukoomalle? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat