Naton virkamies CNN:lle: Venäjä suorittanut sabotaasia sotilasliiton jäsenmaissa yli puolen vuoden ajan

Nimettömänä pysyttelevän Naton virkamiehen mukaan Venäjä on suorittanut rohkeita sabotaasioperaatioita Nato-maissa yli puolen vuoden ajan, uutisoi CNN

Monet eurooppalaiset turvallisuusviranomaiset kertovat venäläisagenttien palkkaavan paikallisia tekijöitä tekemään sabotaasirikoksia puolestaan. Naton virkamiehen mukaan uhka on kasvava ja, että sabotaasia on tapahtunut viimeisen puolen vuoden ajan.

Sabotaasi on kohdennettu Ukrainan aseapuun: aseiden tuotantoon, sotilasavusta päättäviin tahoihin kuin aseiden toimitukseenkin asti, Naton virkamies sanoo.

– Venäjä yrittää pelotella liittolaisiamme, Naton virkamies sanoo. 

Venäjä kiistää syyllistyneensä sabotaasioperaatioihin.

Tiedustelupalvelut varoittavat sabotaasista 2:11
Tiedustelupalvelut varoittavat sabotaasista.

Epäilyttäviä tapauksia pitkin Eurooppaa

Puolassa pidätettiin viime vuonna eräässä tapauksessa 14 ukrainalaista ja kaksi valkovenäläistä epäiltynä työskentelystä Venäjän tiedustelupalvelulle.

Tshekissä viranomaiset puolestaan epäilevät Venäjän olleen osallisena maan rautateiden hakkeroinnissa ja häiriöissä viime vuonna.

Saksassa, Berliinissä puolestaan viime kuussa puolustustarvikevalmistajan metallitehtaassa syttyi epäilyttävä tulipalo. 

Ranskassa, myöskin kesäkuussa, 26-vuotias venäläismielinen ukrainalaismies räjäytti kotitekoisen pommin lähellä Pariisin Charles de Gaullen lentokenttää.

Iso-Britanniassa, Lontoossa maaliskuussa syttynyt varastopalo johti siihen, että Lontoon Metropolitan Police Service nosti syytteet kahta miestä vastaan tuhopoltosta ja ulkomaisen tiedustelupalvelun eli Venäjän avustamisesta.

Viron puolustusministeri MTV:lle: Tätä Venäjän sabotaasista voidaan odottaa 12:24
Viron puolustusministeri MTV:lle: Tätä Venäjän sabotaasista voidaan odottaa.

Tapaukset vaikea yhdistää Venäjään

Vaikka kaikkia tapauksia ei ole voitu yhdistää lopullisesti Venäjän tiedustelupalveluun, ovat ne liittyneet toisiinsa siten, että niihin on ilmeisesti osallistunut amatöörejä tai "pikkurikollisuutta", jonka tarkoituksena on levittää pelkoa tai aiheuttaa häiriötä.

Uhka hybridisodasta on kasvanut myös Virossa, jossa pidätettiin helmikuussa kymmenen epäiltyä venäläisagenttia sisäministerin autoon kohdistuneen ilkivallan jälkeen. 

Viime kuukausina GPS-häirintä on estänyt siviililentokoneiden laskeutumisia, ja Venäjän ja Viron rajaa merkitsevät poijut ovat kadonneet, kun Moskova pyysi, että merirajat arvioitaisiin uudelleen. 

Tietokirjailija Jessikka Aro kertoo millaista on Venäjän piilosota eli hybridisodankäynti Euroopassa 1:53
Tietokirjailija Jessikka Aro kertoo, millaista Venäjän hybridisodankäynti on Euroopan eri maissa.

Nato huomioi hybridivaikuttamisen – voi aktivoida jopa 5. artiklan

Naton huippukokous Washingtonissa hyväksyi keskiviikkona julkilausuman, jossa mainittiin tarve vastata Venäjän hybridivaikuttamiseen. Julkilausumassa kerrotaan lisätoimista Venäjän hybridiuhkien tai -toimien torjumiseksi yksilöllisesti ja kollektiivisesti.

Uhkien joukossa mainitaan erikseen Suomessa pinnalla ollut välineellistetty maahantulo. Lisäksi listalla ovat muun muassa sabotaasi, disinformaatiokampanjat, poliittinen vaikuttaminen sekä kyberuhat. Näiden toimien arvioidaan muodostavan uhan Nato-maiden turvallisuudelle.

Naton johtajat lupaavat jatkaa Venäjän epävakauttamistoimille eniten alttiiden jäsenmaiden tukemista, kun ne vahvistavat omaa kestävyyttään hybridihaasteiden edessä.

– Valtiolliset ja ei-valtiolliset toimijat käyttävät yhä aggressiivisempia hybriditoimia liittolaisia vastaan. Jatkamme hybridiuhkiin ja -haasteisiin valmistautumista, niiden estämistä, niiltä puolustautumista sekä niiden torjumista, lausumassa sanotaan.

– Toistamme, että hybridioperaatiot liittolaisia vastaan voivat saavuttaa aseellisen hyökkäyksen tason ja saada Pohjois-Atlantin neuvoston vetoamaan Washingtonin sopimuksen artiklaan 5, lausunnossa jatketaan viitaten velvoitteeseen yhteisestä puolustuksesta.

Jo kolmas murto vesihuollon kohteisiin Pirkanmaalla 3:08
Suomessa on keskusteltu kunnallisinfrastruktuurissa tehdyistä oudoista havainnoista, joiden epäillään liittyvän jopa valtiollisiin toimijoihin.

Lue myös:

    Uusimmat