Nasima Razmyar: Päiväkodissa ei sovi käyttää niqabia

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Nasima Razmyar ottaa Facebookissa kantaa niqabin käyttöön päiväkodeissa. Ruotsissa on kiistelty siitä, saako päiväkodeissa pitää kasvot peittävää niqabia. Keskustelu ryöpsähti ennen joulua, kun Göteborgin kaupunki ilmoitti, ettei niqabin käyttö ole sopivaa esikoulun henkilöstölle. 

Suomessa asiasta uutisoi Helsingin Uutiset. Lehti myös kertoi, että Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksen työntekijät tai opettajat voivat periaatteessa käyttää halutessaan niqab-huivia. Niqab on musliminaisten käyttämä huntu joka peittää kasvot jättäen silmät näkyviin.


Kansanedustaja Nazima Rasmyar linkkasi Helsingin uutisten artikkelin Facebook-sivuilleen ja kirjoitti päivitykseensä seuraavasti.

– On erittäin hyvä, että maahanmuuttajanaisia tuetaan työllistymisessä, mutta samalla pitäisi tukea myös maahanmuuttajanaisten asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Kokonaan kasvot peittävän ja muista ihmisistä eristävän niqabin hyväksyminen työasuksi ei edesauta tätä tavoitetta.

Rasmyar jatkaa, että lapsi ei ole päivähoidossa säilytyksessä, vaan varhaiskasvatuksessa eli oppimassa muun muassa vuorovaikutustaitoja. 

– Hoitajien kasvot, ilmeet ja eleet ovat merkittävässä asemassa, kun lapsi opettelee ilmaisemaan itseään ja harjoittelee uusia taitoja. Eihän niqabia ulkona käyttävä äitikään käytä kotonaan lasten kanssa tätä huivia.

Rasmyarin mukaan kasvot peittävä huivi voi pahimmillaan järkyttää lapsen turvallisuuden tunnetta.

– Lapsi hakee aikuisten kasvoista myös turvaa ja varmistuksen sille, että kaikki on hyvin, kirjoittaa Rasmyar.

"Palautetta on tullut paljon"

Nasima Razmyar kertoo MTV Uutisille saaneensa suuren määrän palautetta Facebook-päivityksensä jälkeen.– Minulle päivitys oli sellainen tunnereaktio, joka nousi Helsingin uutisten jutusta. Minusta on hyvä, että tästä asiasta keskustellaan. Enimmäkseen ihmiset ovat ymmärtäneet, mitä hain takaa. 

Razmyar arvioi, että Helsingin päiväkodeissa niqab-huiveja käytetään erittäin vähän.

– Silti kaupunki ei voi mielestäni linjata niin, että niqabia voi halutessaan käyttää. Kyllä päiväkodissa työskentevän aikuisen pitää olla tunnistettavissa.

Razmyar jatkaa, että asiassa on hänen mielestään kyse myös siitä, että niqab voi eristää naista muista työntekijöistä ja laajemmin yhteiskunnasta.

– Meidän pitää pohtia asiaa myös laajemmin. Miten maahanmuuttajanaiset saadaan ulos kodeistaan? Paljon puhutaan nuorista maahanmuuttajamiehistä, mutta monet maahanmuuttajanaiset ovat itse asiassa paljon eristäytyneempiä yhteiskunnasta Suomessa, ja tarve päästä kodin ulkopuolelle kasvaa.

Razmyar painottaa puhuvansa nyt nimenomaan niqabista, ei kasvot paljaaksi jättävästä huivista. 

– Toivon, että yhteiskunnassa yleensä hyväksyttävyys huivia kohtaan lisääntyy. Niqab on silti eri asia, erityisesti varhaiskasvatuksessa, hän lisää.

Nasima Razmyar on syntynyt Afganistanissa. Suomeen hänen perheensä tuli turvapaikanhakijoiksi vuonna 1992. Razmyar on työskennellyt maahanmuuttajanaisten parissa muun muassa Monika-naiset-järjestössä. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja