Narsistin pettämä Aira: Sairastuin 30 vuoden valheiden vuoksi syöpään

Vuosi sitten Aira sai tietää, että hänen ex-miehensä oli pettänyt häntä koko heidän avioliittonsa ajan. Vaikka erosta oli kulunut jo yli kymmenen vuotta, tieto sattui niin paljon, että Aira sairastui vakavasti. Hän alkoi oireilla välittömästi, ja kolmen kuukauden kuluttua hänen todettiin sairastavan ärhäkkää munasarjasyöpää.

− Ravasin lääkärissä erilaisten oireiden takia koko syksyn. Koskaan minua ei tutkittu kunnolla. Milloin määrättiin antibiootteja virtsatietulehdukseen, milloin määrättiin fysikaalista hoitoa selkäkipuihin, Aira kertoo.

Vasta tammikuussa lääkärit ottivat Airan oireet tosissaan. Hän meni yht'äkkiä niin huonoon kuntoon, että joutui tilaamaan itselleen ambulanssikyydin sairaalaan. Silloin syöpä löydettiin, ja se leikattiin vajaan viikon päästä.

− Sanoin heti, että tiedän milloin olen sairastunut. Se tapahtui silloin, kun eräs tuttavani kertoi ex-mieheni pettäneen minua koko avioliittomme ajan.

Aira kertoo, että lääkäri oli todennut sen voivan hyvinkin olla mahdollista. Joskus paha sokki voi kuulemma aiheuttaa jopa syöpää.

Kulissit kunnossa

− Syyllistän itseäni edelleen siitä, että olen ollut niin sokea, Aira sanoo.

Hänen vaikutusvaltainen ex-miehensä käyttäytyi aina muiden läsnä ollessa hyvin rakastavasti, ja kaikki pitivät hänestä. Jopa Airan vanhemmat pitivät miestä parhaana mahdollisena vävypoikana, kunnollisena ja miellyttävänä.

Jotakin miehen ulkokuoresta kertoo se, että hänet valittiin aikanaan paikalliseen kaupunginvaltuustoon. Sen lisäksi hän istui kirkkovaltuustossa ja toimi erään koulun koulutusjohtajana.

Niinpä avioero yli 10 vuotta sitten tuli lähipiirille täytenä yllätyksenä, vaikka pian paljastuikin, että moni pariskunnan yhteisistä ystävistä oli tiennyt koko ajan, että mies pettää. Kukaan ei vain ollut uskaltanut asiasta Airalle kertoa.

− Et voi edes kuvitella, kuinka tyhmäksi itseni tunnen ja kuinka kauheaa se on! Aira parahtaa.

Valheita ja syyllistämistä

Airan ex-mies oli paljon pois kotoa työnsä takia. Silloin tällöin Aira epäili, että miehellä saattaisi olla muitakin syitä jatkuviin menoihinsa, ehkä jopa toinen nainen. Mies oli kuitenkin taitava esittämään viatonta ja loukkaantunutta, joten lopulta Aira uskoi, että on turhaan mustasukkainen.

Ainakin Aira piti jatkossa mölyt mahassaan ja uskoi itsekin, ettei hänellä ole mitään syytä epäillä miestään. Jos joku toimi jollakin tavalla väärin, se oli Aira itse.

− Mieheni oli niin taitava syyllistämään. Hän oli tehdä minusta hullun! Mutta sellaisia narsistit ovat, Aira huokaa.

31 vuoden avioliiton jälkeen mies jäi vihdoin rysän päältä kiinni. Toinen nainen oli miestä 20 vuotta nuorempi, oman tyttärensä ikäinen.

Vaikka ero oli vaikea, se oli ainoa oikea ratkaisu. Eron jälkeen Aira tunsi olonsa terveemmäksi kuin aikoihin. Jopa reumakivut helpottivat, kun avioliitto vihdoin päättyi. Välillä yksinäisyys kuitenkin otti koville, vaikka Aira ei täysin yksin jäänytkään. Hänellä on ystäviä, joiden kanssa puhua, ja lapsenlapset tuovat iloa elämään. Silti Aira on joutunut purkamaan tuntojaan myös terapeutin avustuksella.

− Olen käynyt myös narsistien uhreille tarkoitetussa ryhmässä ja huomannut, että en ole ainoa, jolle on käynyt näin. Ja se on auttanut paljon.

"Yritän olla murehtimatta"

Aira on vielä näihin päiviin asti yrittänyt pitää jonkinlaisia puhevälejä ex-mieheensä. Ensinnäkin siksi, että heillä on yhteisiä lapsia, mutta myös siksi, että he asuvat samalla paikkakunnalla eivätkä voi välttää törmäämästä toisiinsa silloin tällöin. Yritys on kuitenkin mennyt hukkaan, sillä mies ei ole yhteistyökykyinen.

− Hän ei suostu menemään mihinkään lastemme juhliin, jos minä olen siellä. Joskus olen ajatellut itse jäädä juhlista pois, jotta lapset näkisivät isäänsä edes joskus, Aira kertoo.

Mutta nyt saa riittää. Aira on päättänyt, että ei enää yritä korjata välejä ex-mieheensä.

− Olen tehnyt jo kaiken, mihin ihminen pystyy, Aira toteaa.

− Sitä paitsi minä sairastun, jos minulla on paha mieli. En halua enää murehtia ja menettää terveyttäni.

Studio55.fi/Elina Rantalainen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja