USU: Näpistykset ja väkivallan uhka lisääntyneet merkittävästi kaupoissa – lakimuutos veisi sarjanäpistelijän vankilaan

Näpistykset ja niihin liittyvä väkivallalla uhkaaminen ovat lisääntyneet kaupoissa merkittävästi tänä vuonna. Ilmiöstä kertovat suuret kauppaketjut, Kaupan liitto sekä poliisin tilastot. 

Asiasta uutisoi Uutissuomalainen.

Tänä vuonna elokuuhun mennessä myymälävarkauksia ja näpistyksiä tuli koko Suomessa poliisin tietoon 33 343 kappaletta, eli 137 tapausta jokaista päivää kohti. Määrä on liki 12 prosenttia enemmän kuin samaan aikaan 2019.

Riskienhallinnan päällikkö Mikko Koskinen S-ryhmästä sanoo Uutissuomalaiselle, että uhkatilanteiden lisääntyminen on näkynyt myös henkilökuntakyselyissä.

– Uhkatilanteissa on aina riski, että ne johtavat johonkin vakavampaan tapaukseen. Vakavien (väkivalta)tilanteiden määrä ei ole kuitenkaan onneksi kasvanut.

Näpistelyn ja varkauksien rangaistusseuraamusten pitäisi kiristyä ensi vuodeen alussa. Silloin on astumassa voimaan sakkojen muuntorangaistuksen laajennus, Uutissuomalainen kertoo.

– Uudistus tarkoittaa, että toistuvasti samanlaisiin rikkomuksiin syyllistyneen henkilön sakot tulee ohjata poliisilta käräjäoikeuden käsiteltäväksi, ja tekijä voi päätyä vankilaan. Jos tekijä saa samoista syistä seitsemän kertaa sakot vuodessa, seitsemännen sakon voi muuttaa tuomioistuimen päätöksellä vankeudeksi, kertoo Rikosseuraamuslaitoksen kehitysjohtaja Riitta Kari. Uutissuomalaiselle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja