Nämä vitamiinit ja ravintolisät tarpeen – lue lista

Vitamiinipitoisen ruoan terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Vitamiini- ja mineraalilisen hyödyistä ja haitoista saatu näyttö on kuitenkin ristiriitaista. Health-lehti listasi mitä lisäravinteita todella tarvitsee, ja mitkä ovat turhia.

Kalsium

Kalsium vahvistaa luita ja sitä saa enimmäkseen maidosta, jukurtista ja juustoista. Jos ei syö meijerituotteita lainkaan, kalsiumin nauttiminen lisäravinteena ei välttämättä ole huono idea.

Vuonna 2010 on kuitenkin saatu näyttöä siitä, että kalsium lisäisi sydänkohtausten riskiä vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Kalsiumia ei tulisi käyttää myöskään silloin, jos kärsii munuaiskivistä.

D-vitamiini

D-vitamiini auttaa kalsiumia imeytymään ja on tärkeää erityisesti luiden terveydelle. On jopa väitetty, että D-vitamiini alentaisi diabeteksen riskiä, mutta asiasta kiistellään vielä.

D-vitamiinia saa ruokaa enemmän auringonvalosta. Puutokset ovat tyypillisiä etenkin vähän aurinkoa saaville ja syöminen ravinteena on kannattavaa. Erityisesti D-vitamiinilisää kannattaa harkita, kun on yli 50-vuotias.

Rauta

Rautaa on punasolujen toiminnan ja anemian ehkäisyn kannalta tärkeää saada ravinnosta. Sitä saa esimerkiksi lihasta, merenelävistä, pähkinöistä ja salaatista.

Tavallisesti ravinnosta saatava rauta riittää. Rautavalmisteista voi olla apua lähinnä naisille raskaana ollessa tai kuukautisten aikana.

Beetakaroteeni ja A-vitamiini

Beetakaroteeni on antioksidantti, joka muuttuu kehossa A-vitamiiniksi. A-vitamiini on tärkeää silmien terveydelle ja parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja ihon kuntoa. Beetakaroteenia on luonnostaan esimerkiksi porkkanoissa, kurpitsoissa ja bataatissa.

Vuonna 2004 julkaistiin tutkimus, jonka mukaan beetakaroteenin nauttiminen ravintolisänä lisää tupakoitsijoiden keuhkosyövän riskiä. Ainakin tupakoitsijoiden tulisi siis saada tarvittava määrä A-vitamiinia ravinnosta.

Kalium

Kalium on banaaneista, appelsiineista, maidosta ja salaatista saatava ravintoaine, joka alentaa verenpainetta ja tasaa sykettä. Kalium-lisiä voi harkita, jos on kalium-tasoja alentavalla lääkityksellä tai verenpaine on erityisen korkea.

Liiallinen kaliumin saanti voi kuitenkin olla haitallista iäkkäille ja munuaisongelmista kärsiville.

Muita ravintolisiä

Seleeni on antioksidantti, jota keho tarvitsee hyvin vähän. Sitä saa ravinnosta, kuten merenelävistä, munista ja leivästä, useimmiten tarpeeksi.

Foolihappo eli B9-vitamiini ehkäisee hermostoputken epämuodostumia kuten spina bifidaa lapsilla. Muut mahdolliset terveysvaikutukset ovat toistaiseksi kiistanalaisia, ja tarvittavan määrän saa usein ruoasta kuten leivästä, pastasta, salaatista ja sitruunamehusta.

E-vitamiinin uskottiin ennen parantavan sydämen terveyttä, mutta väite on myöhemmin kumottu. E-vitamiinia saa hedelmistä, salaateista ja kananmunista ja sitä on useimmiten tarpeeksi ruokavaliossa.

Multivitamiini-valmisteiden terveysvaikutuksista ei olla täysin yksimielisiä. Niistä ei ole todettu koituvan haittaa, mutta ei myöskään mitään elintärkeitä hyötyjä.

Lue myös:

    Uusimmat