Nämä viisi ruokaa parantavat näköäsi

Hidasta silmäsairauksen syntymistä lisäämällä ruokavalioosi viisi valttikorttia.

Näköä haittaavat sairaudet, kuten kaihi ja silmänpohjan ikärappeuma, koskettavat miljoonia aikuisia ympäri maailman. Tuoreen ARED-tutkimuksen mukaan näitä silmäsairauksia voi kuitenkin hidastaa tai jopa välttää, kun saa ravinnosta tarpeeksi A-, C- ja E-vitamiineja, sinkkiä, luteiinia, zeaksantiinia, beetakaroteenia sekä omega-3 rasvahappoja.

Tässä viisi tehopakkausta, jotka tekevät silmille hyvää!

Osterit

Osterit ovat muutakin kuin lemmenlääke, sillä ne ovat todella hyvä sinkin lähde. Sinkki on silmien terveydelle ja näölle välttämätön mineraali, jonka ansiosta A-vitamiini pystyy luomaan silmää suojaavaa melaniinia. A-vitamiinin sanotaan tekevän hyvää myös hämäränäölle.

ARED-tutkimus suosittelee 40–80 milligramman sinkkiannosta päivittäin. Tämä hoituu syömällä kuusi osteria. Muita sinkkipitoisia ruokia ovat naudanliha, pavut ja pähkinät, mutta niiden sinkkipitoisuus ei ole lähelläkään osterien tasoa.

Appelsiinimehu

C-vitamiini on monin tavoin hyödyllinen silmien terveydelle. Se auttaa pitämään silmien verisuonet terveinä ja vähentää tumakaihin riskiä.

500 milligrammaa C-vitamiinia päivässä voikin hidastaa esimerkiksi silmänpohjan ikärappeuman kehittymistä. Viisi lasillista appelsiinimehua päivässä riittää tyydyttämään päivittäisen C-vitamiinin tarpeen. Appelsiinimehu on yksi suurimmista C-vitamiinin lähteistä.

Lehtikaali

Kypsennetyssä kaalissa on paljon luteiinia ja zeaksantiinia – eli antioksidantteja, joita löytyy myös silmästä. Nämä antioksidantit suojaavat silmiä vahingoittavilta vapailta radikaaleilta ja imevät itseensä 40–90 prosenttia sinisen valon voimakkuudesta.

ARED-tutkimuksessa selvisi, että luteiinia ja zeaksantiinia saaneiden osallistujien riski sairastua silmänpohjan ikärappeumaan väheni liki viidenneksen.

Maapähkinät

Maapähkinät ovat hyvä silmien terveydelle oleellisten E-vitamiinin ja omega-3 rasvahappojen lähde. E-vitamiinin on todettu hidastavan kaihin ja silmänpohjan ikärappeuman syntymistä. Ihmisille, joilla on ollut elimistössään liian vähän omega-3 rasvahappoja – DHA:ta ja EPA:ta – on kehittynyt silmäsairauksia, kuten diapeettista retinopatiaa, joka on silmän verkkokalvon sairaus.

Kvinoa

Matalaglykeemisen ruokavalion on todettu vähentävän kahdeksalla prosentilla riskiä sairastua silmänpohjan ikärappeumaan. Kannattaa siis syödä täysjyvää, kuten kvinoaa, vaaleiden hiilihydraattien sijaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja