Mainos

Nämä vanhan kansan tiedot syntyvän lapsen sukupuolesta pitävät paikkansa

Nykyisin ultraäänikuvauksella saadaan selville, onko syntyvä lapsi tyttö vai poika. Ennen nykypäivän elektronisia vempaimia vanhalla kansalla on ollut omat menetelmänsä selvittää, kumpaa sukupuolta syntyvä lapsi tulee olemaan. Mutta kuinka tarkkaan nuo menetelmät pitivät paikkansa?

Vaikea raskaus tietää poikaa

Yksi yleisimmistä lapsen sukupuoleen liittyvistä uskomuksista on se, että mikäli raskausaika on vaikea, lapsi on ilman muuta poika. Esimerkiksi Korpilahdella on sanottu, että poikalapsi on kovempi synnyttää ja hän pitää kohdussa pahempaa mekkalaa kuin tyttölapsi.

Tämä uskomus selvitettiin ensisynnyttäjillä Dublinin National Maternityn sairaalassa vuosina 1997–2000. Tutkimuksen aikana syntyi 4 050 poikaa ja 4 005 tyttöä. Tutkimuksessa tuli esille, että mikäli äiti synnytti tytön, hänellä oli 76 prosentissa tapauksista sekä helppo raskaus että synnytys. Mikäli syntyvä lapsi taas oli poika, noin 71 prosentissa synnytys ja raskaus olivat helppoja. Pojista 23 prosenttia syntyi pihtisynnytyksellä, luvun ollessa tytöillä 18 prosenttia. Kuusi prosentti pojista syntyi keisarinleikkauksella, kun luku tytöillä oli neljä prosenttia. Näyttää siis siltä, että poikalapsen aiheuttama raskaus ja synnytys ovat hivenen vaikeampia kuin tyttölapsen kohdalla.

Pulleakasvoinen nainen saa tytön

Erään uskomuksen mukaan tyttövauva saa äidin kasvot pöhöttymään, hiukset hapsottamaan ja rasvan kertymään lantiolle. Näin on todettu esimerkiksi 1900-luvun alkupuolella Sortavalassa ja Kostamuksella.

Osa tutkijoista on sitä mieltä, että tyttövauva todellakin lisää äidin lantion pyöreyttä. Asiaa perustellaan sillä, että tyttövauva saa naisen kehon tuottamaan reilusti estrogeenia ja estrogeeni varastoi rasvaa erityisesti lantion alueelle. Pulskiin kasvoihin ja hapsottaviin hiuksiin tiedemiehet eivät kuitenkaan osaa sanoa mitään konkreettista selitystä.

Vahvasti toivomalla voi vaikuttaa lapsen sukupuoleen

Hyvin erikoinen uskomus on se, että mikäli äiti oikein vahvasti toivoo jompaakumpaa sukupuolta, niin hänen toiveensa tulee toteutumaan. Niin uskomattomalta kuin se ehkä kuulostaa, tämäkin väittämä on tieteellisesti tutkittu.

Baltimorelainen psykologi Janet DiPietro nimittäin teki tutkimuksen raskaina olevilla naisilla, jotka keskittyivät haaveilemaan raskauden aikana joko tytöstä tai pojasta. Tutkimukseen osallistui 104 naista. Uskomatonta, mutta 75 prosenttia naisista synnytti haaveilemaansa sukupuolta olevan lapsen. Mitään tieteellistä selitystä tälle ilmiölle ei löytynyt ja tuskin aivan heti löytyykään.

Tyttö asuu ylempänä

Esimerkiksi Kittilässä on todettu, että poikalapsen kuorma on tyttölasta raskaampi ja siksi poika asuu äidissä tyttöä alempana. Tutkimusten mukaan tämä väittämä ei näyttäisi pitävän paikkansa. Sikiön asento kohdussa on pääasiassa kiinni äidin vatsan alueen anatomisesta muodosta sekä lantionpohjalihasten jäntevyydestä, eikä suinkaan lapsen sukupuolesta. Myös raskauden kesto vaikuttaa siihen, onko lapsi laskeutunut alas vai ei.

Poika kaipaa liharuokaa

Kolarilaisen kansanperinteen mukaan lihaa paljolti syövä äiti tulee saamaan pojan, koska liha on miehen ruokaa. Tämäkin väittämä on tieteellisesti selvitetty. Professori Dimitrios Trichopoulos Harvardin yliopistosta seurasi 250 raskaana olevan amerikkalaisen naisen ruokavaliota. Trichopoulos sai selville, että poikalapsen synnyttäneet naiset söivät 8 prosenttia enemmän proteiinia, 9 prosenttia enemmän hiilihydraatteja, 11 prosenttia enemmän eläinrasvaa ja 15 prosenttia enemmän kasvisrasvaa kuin tytön synnyttäneet äidit.

Poikalapsen synnyttäneet naiset söivät siis enemmän lihaa kuin tytön synnyttäneet naiset, mutta he söivät enemmän myös muita energialähteitä. Ei siis voida sanoa, että proteiinien nauttimisella olisi suora yhteys siihen, saako äiti tytön vain pojan. Äidin nauttiman ruoan määrä näyttää kuitenkin antavan jotain osviittaan tulevan lapsen sukupuolesta.

Kyllä kansa jotain tiesi

Edellisten perusteella voimme todeta, että kansalla on ollut jotain tietämystä syntyvän lapsen sukupuolesta. Kaikki näkemykset eivät nimittäin menneet aivan metsään. Mikäli syntyvän lapsen sukupuolesta halutaan saada täysi varmuus, on kuitenkin parempi luottaa lääketieteen menetelmiin. Kansanperinnettä voi toki käyttää arveluihin ja joskus arvaus saattaa jopa osua ihan kohdalleen.


Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.