Nämä täytyy kokea Espanjassa

Espanjaa pidetään aurinkomatkalaisten paratiisina, mutta tästä kauniista maasta löytyy paljon mielenkiintoista koettavaa, vaikka aurinkoloma ei kiinnostaisi. Pitkä historia ja kulttuuri antavat matkailijalle elämyksiä, joita ei voi kokea muualla.

• Etelä-Espanjassa kehittyneen musiikki- ja tanssilaji flamencon synty on 1400-luvun uskonnollisten ja etnisten vainojen aikaan Espanjassa, ja se liittyy merkittävästi juutalaisten ja mustalaisten musiikkiperinteeseen. Flamencon "kultainen kausi" ajoittui 1800- ja 1900-luvun taitteeseen, jolloin Andalusian kaupunkien kahviloista alkoi nousta suosittuja esiintyjiä jotka mullistivat myös muuta taidetta merkittävästi. Rytmillisen musiikin ja tanssiesityksen vaikutus kannattaa kokea flamenco-esityksessä.

• Bilbaossa Nervión-joen rannalla sijaitsevan Guggenheim-museon on suunnitellut kanadalais-saksalainen arkkitehti Frank Gehry. Museon ulkomuoto on joustava ja kaareva. Sen seinät on päällystetty puolen millimetrin paksuisilla titaanilevyillä. Tämä modernin taiteen museo on yksi suurimmista nähtävyyksistä kaupungissa.

• Jos helle alkaa uuvuttaa, voit kokeilla Etelä-Espanjan aurinkomatkalla myös laskettelua Sierra Nevadan vuoristossa! Se on suosittu erityisesti hiihtolomakohteena, sillä sen rinteet myötäilevät Välimeren rannikkoa, joka tunnetaan yleisesti lämpimästä ilmastostaan. Sen juurella sijaitsevat Granadan ja Almerían kaupungit.

• Espanjalainen taidemaalari Salvador Dalí (1904–1989) rakennutti itselleen museon Teatre Museu Dalí. Museo sijaitsee Figuerasin entisessä kaupunginteatterissa, joka oli raunioitunut Espanjan sisällissodassa. Museo avattiin yleisölle vuonna 1974, ja sitä sanotaan maailman suurimmaksi surrealistiseksi taideteokseksi. Kuoltuaan Dalí haudattiin museossa sijaitsevaan kryptaan.

• Madridissa sijaitseva Prado-galleria avaa silmät yhdelle Espanjan merkittävimmistä taiteilijoista Diego Velázquesille. Velázquez oli barokkitaiteilija, jonka tunnetuimmat teokset ovat muotokuvia.

• Pohjois-Espanjassa sijaitsevassa Pamplonan kaupungissa järjestetään joka vuosi härkäjuoksu, johon ottaa osaa satoja paikallisia ja turisteja. Monen tiedetään loukkaantuneen härkäjuoksussa, mutta jos ei halua olla uhkarohkea, voi nauttia kaupungin historiasta ja arkkitehtuurista.

• Härkätaistelu on perinteinen espanjalainen urheilulaji. Monet pitävät lajia raakana, mutta härkätaistelu on rituaalinen näytelmä, joka on espanjalaisille enemmän taidetta kuin urheilua.

Lähteet: http://www.in-spain.info/special-features/running-of-the-bulls-pamplona-spain.htm, www.wikipedia.fi

Studio55/Jonna Jauhiainen

Lue myös:

    Uusimmat