Mainos

Nämä ovat Suomen mökkivaltaisimmat kunnat

Kesäasukkaat nostavat monen kunnan asukasmäärää rutkasti.

Suhteessa Suomen mökkivaltaisin kunta on Kustavi, missä kesäasuntoja on yli kuusinkertainen määrä suhteessa kunnan vakituisiin asuntoihin. Kustavissa on 452 vakituista asuntoa ja 2981 mökkiä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen ylläpitämistä väestö- ja elinolotilastoista.

Hyvänä kakkosena ja kolmosena Suomen mökkivaltaisimpien kuntien listalla tulevat Puumala ja Vårdö, joissa mökkejä on lähes kolminkertainen määrä vakituisiin asuntoihin verrattuna. Puumalassa on 1197 vakituista asuntoa 3499 kesämökkiä, ja Vårdössä 185 vakituista asuntoa ja 514 kesämökkiä.

Kesäasuntojen määrä on yli kaksinkertainen vakituisiin asuntoihin verrattuna myös Taivassalossa, Hirvensalmella, Kuhmoisissa, Luhangalla ja Föglössä. Lähes tuplamäärä mökkejä vakituisiin asuntoihin verrattuna on myös Kökarissa ja Pertunmaalla.

Suomen mökkivaltaisimmista kunnista kolme eli Vårdö, Föglö ja Kökar sijaitsevan Ahvenanmaalla. Taivassalo ja Kustavi ovat Varsinais-Suomessa ja Puumala, Hirvensalmi ja Pertunmaa Etelä-Savossa. Luhanka ja Kuhmoinen sijaitsevat Keski-Suomessa.

Usein mökille kesänviettoon saapuu monihenkinen perhe. Käytännössä yhden mökin vaikutus kunnan asukaslukuun on siis huomattavasti suurempi, kuin pelkkä mökkien lukumäärä antaa ymmärtää.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Christel Åström kertoo, että Suomen mökkivaltaisimpien kuntien lista on pysynyt lähes muuttumattomana jo pitkään.

– Siihen olen erityisen tyytyväinen, että monet kunnat ottavat nykyisin mökkiläiset mukaan vaikuttamaan ja järjestävät tilaisuuksia, joissa mökkiläiset saavat antaa palautetta ja joissa heitä kuullaan, Åström sanoo.

Mökkivaltaisimpien kuntien listan häntäpäätä pitävät odotetusti pääkaupunkiseudun kaupungit. Mökkien määrä suhteessa vakituisiin asuntoihin jää vaatimattomimmaksi Kauniaisissa, Helsingissä, Keravalla ja Järvenpäässä. Esimerkiksi Helsingissä on 311 243 vakituista asuntoa ja 415 kesäasuntoa.

(MTV3)

Mökkivaltaisten kuntien top ten

Paikkakunta

Vakituiset asunnot

Kesäasunnot

Kustavi

452

2981

Puumala

1197

3499

Vårdö

185

514

Taivassalo

809

1963

Hirvensalmi

1227

2950

Kuhmoinen

1321

3029

Luhanka

380

819

Föglö

274

589

Kökar

122

234

Pertunmaa

957

1835

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja