Nämä ovat omikronin 5 yleisintä oiretta – näin ne eroavat aiemmista koronavarianteista

Näin eri koronavarianttien oireet eroavat toisistaan 3:06
Katso videolta, miten eri koronavarianttien oireet eroavat toisistaan.

Koronaviruksen omikronmuunnoksen oireet eroavat jonkin verran aiemmista koronaviruksista. Isossa-Britanniassa kerätyn datan perusteella omikronin oireet ovat lievempiä, ja esimerkiksi makuaistin menetystä koetaan aiempia variantteja harvemmin.

ZOE COVID Studyn keräämän aineiston tuloksista kertovat useat mediat, muun muassa Business Insider.

Kurkkukipu, vuotava nenä ja aivastelu ovat omikronin yleisimpiä oireita, kuten myös päänsärky ja väsymys. Sen sijaan kuumeet, yskä ja haju tai makuaistin menetys ovat oireina vähentyneet.

Tutkimukseen osallistunut tohtori Claire Steves kertoo, että omikronin oireet muistuttavat hyvin paljon flunssaa erityisesti niillä, jotka ovat saaneet koronarokotteita.

Joulukuussa kerätyn omikroniin liittyvän datan perusteella tyypillisimmät viisi oiretta ovat samat kuin lokakuussa kerätyssä datassa, jossa oireet koskivat pääosin deltavarianttia. 

Tyypillisimmät viisi oiretta omikronissa ja deltassa laajan brittidatan mukaan:

1. Vuotava nenä

2. Päänsärky

3. Väsymys (lievä tai voimakas)

4. Aivastaminen

5. Kurkkukipu 

Haju- ja makuaistin menetys yhä harvinaisempaa

Nyt tutkitun datan mukaan deltamuunnoksen ja omikronin oireprofiilissa ei ole selvää eroa.

Aiempiin variantteihin verrattuna erot ovat selvemmät, sillä lokakuussa ja joulukuussa vain puolella ilmeni koronataudin "perinteisiä" oireita eli kuumetta, yskää ja haju- tai makuaistin menetystä.

Kiinnostavaa tutkijoiden mukaan on se, että varsinkin haju- ja makuaistin menetys koronaoireena on deltan ja omikronin myötä menettämässä merkitystään.

Vielä vuoden 2021 alussa haju- ja makuaistin menetys oli yksi kymmenestä yleisimmästä koronaoireesta. Nyt se on sijalla 17 ja tapahtuu enää noin yhdelle viidestä koronatautiin sairastuneesta.

Data kerätty älysovelluksella

Oireet kerättiin älypuhelinsovelluksella, johon useat sadat tuhannet ihmiset Isossa-Britanniassa kertovat päivittäisestä voinnistaan. 

Tutkimuksen puutteena on se, ettei sovellus erottele rokotteet saaneita rokottamattomista. Isossa-Britanniassa kuitenkin runsaat 80 prosenttia yli 12-vuotiaista kansalaisista on saanut ainakin kaksi koronarokotetta. 

Video: Näin omikron on vaikuttanut maailman tautitilanteeseen

WHO:n pääjohtaja ennusti omikronmuunnoksen aiheuttavan koronatartuntojen tsunamin – Seitsemän uutiset näyttää, miten omikron on vaikuttanut maailman tautitilanteeseen 1:51

Lue myös:

    Uusimmat