Tutkijat löysivät geenin, joka tuplaa vaaran sairastua vakavasti koronaan – neljä pahinta riskitekijää nyt selvillä

1:39
Katso myös: Tässä ovat THL:n uudet ohjeet koronatestaukseen ja karanteeneihin 1,5 minuutissa.

Puolassa on löydetty geeni, jonka kerrotaan vähintään kaksinkertaistavan riskin sairastua vakavasti koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Löydön toivotaan auttavan tunnistamaan ihmiset, joille virus aiheuttaa suurimman vaaran.

Suhteellisen matalalla rokotekattavuudella on iso merkitys siinä, että koronaviruskuolemien määrä on suuri keskisessä ja itäisessä Euroopassa.

Tutkijat pyrkivätkin nyt tunnistamaan heidät, joilla on suurin riski sairastua vakavasti, jotta heitä voitaisiin rohkaista rokotettavaksi ja heille pystyttäisiin tarjoamaan tehokkaampia hoitokeinoja tartuntatapauksissa.

– Puolentoista vuoden työn jälkeen oli mahdollista yksilöidä geeni, joka aiheuttaa taipumuksen vakavaan tautiin, sanoo Puolan terveysministeri Adam Niedzielski uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Tämä tarkoittaa, että tulevaisuudessa meidän on mahdollista tunnistaa ihmiset, joilla on taipumus kärsiä vakavasti covid-taudista.

Neljä tärkeintä tekijää nyt selvillä

Bialystokin lääketieteellisen yliopiston tutkijat havaitsivat, että geeni oli neljänneksi tärkein tekijä määrittämään, kuinka vakavasti koronatauti iskee ihmiseen. Kolme tärkeintä ovat ikä, paino ja sukupuoli.

Koronaviruksen on todettu aiheuttavan korostetusti vakavaa tautimuotoa iäkkäillä, ylipainoisilla ja miehillä.

Tutkijoiden nyt löytämää geeniä esiintyy 14 prosentilla Puolan väestöstä, sanoi tutkimusprojektin vetäjä, professori Marcin Moniuszko.

Vertailun vuoksi geeniä esiintyy koko Euroopassa 8-9 prosentilla ja Intiassa noin 27 prosentilla väestöstä.

Myös muissa tutkimuksissa on tullut esiin perimän vaikutus koronataudin vakavuuteen. Marraskuussa Britanniassa kerrottiin geenistä, joka saattaa olla kytköksissä vakaviin keuhkovaurioihin.

Lähde: Reuters

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja