HUSin koronapotilaista jo liki 30 prosenttia on sairaalassa pääosin muista syistä – "Teholla korona on lähes aina pääsyynä"

3:29
Myös muilla kuin koronan vuoksi sairaalassa olevilla todetaan koronatartuntoja sivulöydöksenä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) aiempaa useampi koronapotilas on hoidossa ensisijaisesti jonkun muun syyn kuin koronan vuoksi.

Sairaanhoitopiirit raportoivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) koronapotilaina kaikki koronapositiiviset potilaat.

Koko Suomessa noin 20-25 prosenttia sairaalassa olevista koronapotilaista ei kuitenkaan ole hoidossa ensisijaisesti koronan vuoksi vaan muista syistä.

Heillä korona on todettu sivulöydöksenä.

HUS kertoi alkuviikosta, että sivulöydösten osuus on noin 20 prosenttia. Nyt osuus on noussut edelleen.

– Tällä hetkellä 28 prosenttia on pääasiassa jonkun muun syyn vuoksi, kertoo vt. johtajaylilääkäri Veli-Matti Ulander MTV Uutisille.

HUSin vuodeosastoilla on tällä hetkellä 126 koronapotilasta. Heistä tehohoidossa on 19. 

– Teholla korona on lähes aina pääsyynä, Ulander sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan koko maassa tehohoidossa olevista koronapotilasta noin 15 prosentilla ensisijainen tehohoidon syy on jokin muu kuin korona.

THL ei toistaiseksi erittele sivulöydöksiä 

HUS kertoi alkuviikosta, että tuoreen linjauksen mukaan jatkossa sairaanhoitopiirit alkavat erotella tiedot niin, että luvuista ilmenee, kuinka suuri osuus sairaalassa olevista koronapotilaista on hakeutunut sairaalaan pääosin muista syistä.

– Nähdäkseni tällä viikolla ainakin meillä ryhdytään tähän uuteen raportointiin, Ulander kertoi tuolloin.

Myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kertoi niin ikään  MTV Uutisille, että raportointia tullaan tarkentamaan.

Ulander kertoo nyt, että toistaiseksi HUS ei aio julkistaa tietoja.

– Tällä hetkellä ei ole ollut keskustelua tästä, seuraamme sitä toki itse.

THL raportoi koko maassa sairaaloissa olevien koronapotilaiden määrät perustuen sairaanhoitopiirien ilmoittamiin tietoihin.

Myöskään THL:n raportointiin ei toistaiseksi ole tulossa muutosta.

– Kyseistä eriteltyä tietoa kuitenkin jo kerätään sairaanhoitopiireiltä. Kun olemme saaneet luotettavasti koostettua tietoa valtakunnallisella tasolla, tulee THL siitä jatkossa raportoimaan jossain muodossa. Tarkkaa aikataulua emme vielä osaa sanoa, MTV Uutisille kerrotaan THL:n viestinnästä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja