Moni miettii, kannattaako omikron nyt sairastaa – HUSin apulaisylilääkäriltä selkeä vastaus

7:36
Videolla Ruotsalainen vääntää rautalangasta, miten oireisena tulee toimia ja miten koronatestejä tulee tehdä ja tulkita. Hän kertoo myös, mitä omikronin oireista tällä hetkellä tiedetään.

Sairastetun omikron-muunnoksen ja otetun koronarokotteen yhteisvaikutuksesta syntyvästä niin kutsutusta "superimmuniteetista" tiedetään niin vähän, että siihen ei kannata turvautua, sanoo HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Ruotsalaisen mukaan omikron-muunnos on rokottamattomille yhtä vaarallinen kuin aiemmatkin koronat. Rokotetuille se aiheuttaa hänen mukaansa lievempää oirekuvaa, jonka taustalla on viruksen lisääntyminen ylähengitysteissä. Tämä seikka tekee siitä myös tartuttavamman.

Taudin vapaaehtoisen sairastamisen sijaan Ruotsalaisen mukaan jokaisen täytyy pyrkiä omalla toiminnallaan estämään taudin leviämistä esimerkiksi lähikontakteja välttämällä. Kaikkien koronaan sopivia oireita potevien tulee pysytellä kotonaan ja tehdä joko virallinen koronatesti tai kotitesti.

Videolla Ruotsalainen vääntää rautalangasta, miten oireisena tulee toimia ja miten koronatestejä tulee tehdä ja tulkita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja