Nämä ovat kroonisen väsymysoireyhtymän tunnusmerkit

10:29

Normaalilla nukkumattomuudesta johtuvalla väsymyksellä ei ole mitään tekemistä kroonisen väsymysoireyhtymän kanssa. Unitutkija, fysiologian dosentti Olli Polo kertoo, miten sairauden tunnistaa.

Krooninen väsymysoireyhtymä on periaatteessa helposti tunnistettavissa, mutta kaikki lääkärit eivät välttämättä ole perehtyneet taudin diagnostisiin kriteereihin.

– Se perustuu neljään kriteeriin. Kun liikunta normaalisti tuottaa mielihyvää, niin yhtäkkiä se alkaakin tuoda huonovointisuutta, eli on tällainen rasituksen sietokyvyttömyys. Siihen hyvin nopeasti liittyy virkistämätön yöuni, Olli Polo kertoi Huomenta suomessa.

Jos oireilu jatkaa yli kuusi kuukautta, ajatellaan, että se ei välttämättä palaudukaan.

– Ja jos siihen liittyy vielä aivosumua, aivotoiminnan häiriöitä, silloin voidaan jo ryhtyä puhumaan kroonisesta väsymysoireyhtymästä, tai ehkä nykyään oikeammin systeemisestä rasitusintoleranssista. Tarkoittaa sitä, että kysymyksessä ei ole pelkästään väsymys, vaan oireet koskevat hyvin laaja-alaisesti elimistöä. Hyvin monesta elimistön osasta tulee oireita, joita on hyvin vaikea selittää, Polo kuvailee.

Millaisia oireita krooniseen väsymysoireyhtymään sairastuneella Timo Niemelällä oli? Miten Timo selviää sairauden kanssa? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja