Mainos

Tiesitkö? Tällaisia muutoksia kehossasi tapahtuu lentomatkan aikana

Jos olet koskaan lentänyt lentokoneessa, olet todennäköisesti kokenut ainakin joitakin näistä kummallisista oireista.

Lentokoneessa ilma on hyvin erilaista kuin maanpinnalla. Tällä on erilaisia vaikutuksia ihmiselle – erityisesti pitkillä lennoilla.

Tiesitkö esimerkiksi, että flunssaan sairastuminen on sata kertaa todennäköisempää lentokoneessa sen ilmastoinnin vuoksi? Alla on listattu muutokset, joita kehossa tapahtuu lentäessä.

 • Et kuule, etkä maista samalla tavalla. Korkeassa ilmatilassa lentäessä makunystyröistä kolmasosa turtuvat. Kuiva ilma ja paine aiheuttavat muutoksia kehossa, jotka vaikuttavat maistamisen lisäksi korviin.
 • Nestehukka vaivaa. Kolmen tunnin lentomatkan aikana keho voi menettää jopa puolitoista litraa nesteitä. Lentokoneessa ilmankosteus voi tippua jopa neljään prosenttiin, mikä saa nenän, suun ja kurkun kuivumaan.
 • Happea on vähemmän. Lentokoneessa ilmanpaine on vain 75 prosenttia normaalista. Pienempi happipitoisuus veressä voi aiheuttaa happivajausta, joka oireilee huimauksena, päänsärkynä sekä uupumuksena.
 • Olet bakteerien ympäröimänä. Lentäessä flunssaan sairastuminen on sata kertaa todennäköisempää, sillä lentokoneen ilmastointi kierrättää ilmaa ja näin myös pöpöjä tehokkaammin kuin maassa.
 • Turvotus lisääntyy. Ilmanpaineen muutokset voivat saada vatsan turpoamaan ja sekoittaa myös ruoansulatuksen. Tämä voi aiheuttaa vatsakipuja.
 • Alistut avaruussäteilylle. Esimerkiksi seitsemän tunnin lentomatka vastaa röntgenkuvausta, mitä tulee säteilymäärälle altistumiseen.
 • Veri pakkautuu jalkoihin. Pitkään istuminen ja liikkumisen puute saa veren pakkautumaan jalkoihin. Tämä voi lisätä laskimotulpan riskiä.

Video: Näin valmistuu lentokoneruoka.

Lähde: Tech Insider

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.