Nämä kaikki suomalaispäättäjät ovat vierailleet Ukrainassa sodan aikana – Marinin Hornet-puheista nousi kohu keväällä

Monet suomalaiset johtavat poliitikot ovat vierailleet Ukrainassa sodan aikana. Parhaillaan Kiovassa vierailee pääministeri Petteri Orpo. MTV Uutiset listasi, ketkä muut päättäjät maassa ovat käyneet Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. 

Presidentti Sauli Niinistö vieraili Ukrainassa tammikuussa. Niinistö kiersi Kiovan lähialueilla sekä tapasi pääkaupungissa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Pääministerinä ollessaan Sanna Marin (sd.) vieraili Ukrainassa kahdesti ja tapasi molemmilla kerroilla myös presidentti Zelenskyin. 

Ensimmäisen vierailun hän teki viime vuoden toukokuussa, kun Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut vain kolme kuukautta. Marin kävi vierailunsa aikana myös sodan tuhoista ja julmuuksista kärsineissä Butshassa ja Irpinissä.

Toisen vierailun Marin teki tämän vuoden maaliskuussa. Marinin viimeisimmän vierailun Hornet-puheista syntyi kiivas keskustelu. Marin sanoi tuolloin, että käytöstä poistuvien Suomen Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan voitaisiin käydä keskustelua.

Erityisesti oppositiosta arvosteltiin Marinia varomattomista puheista. 

Ainakin presidentti Sauli Niinistö ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoivat, ettei Marin ollut informoinut heitä etukäteen Hornet-avauksestaan.

Maaliskuisella matkalla oli mukana myös tuolloin ympäristöministerinä toiminut Maria Ohisalo (vihr.). Ohisalo kutsuttiin Ukrainaan erityisesti sodan aiheuttamien ympäristötuhojen arviointiin liittyvän yhteistyön vuoksi.

Myös Pekka Haavisto (vihr.) vieraili ulkoministerinä ollessaan Ukrainassa Pohjoismaiden ja Baltian ulkoministerien kanssa marraskuun lopulla. Vierailun aikana ministerit tapasivat muun muassa Ukrainan presidentin ja ulkoministerin. 

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) sekä sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) vierailivat Ukrainassa tammikuussa. He tutustuivat Suomen lahjoittamiin väliaikaisiin perheasuntoihin Irpinissä ja sekä pelastustoimen liikuteltaviin majoitustiloihin Kiovassa.

Lue myös:

    Uusimmat