Orpo Kiovassa: Suomi valmistelee uutta avustuspakettia Ukrainaan

Ukrainassa vieraileva pääministeri Petteri Orpo korostaa, että Suomen vahva ja luja tuki Ukrainalle jatkuu.

Pääministeri Orpo ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi keskustelivat Venäjän laittoman hyökkäyssodan tilanteesta, Suomen poliittisesta ja materiaalisesta tuesta sekä Ukrainan pyrkimyksistä oikeudenmukaisen rauhan aikaansaamiseksi. 

Esillä olivat myös Ukrainan jälleenrakentaminen, Suomen kehitysyhteistyö Ukrainassa sekä Ukrainan EU- ja Nato-jäsenyyspyrkimykset. 

– Suomi on alusta asti tuominnut jyrkästi Venäjän laittoman hyökkäyksen Ukrainaan. Suomen tuki Ukrainalle, sen suvereniteetille, itsenäisyydelle ja alueelliselle koskemattomuudelle tulee jatkumaan pitkäjänteisesti, pääministeri sanoi.

Suomen kokonaistuki Ukrainalle on yli 1,7 miljardia euroa. Suomi on myöntänyt Ukrainalle 17 pakettia puolustusmateriaaliapua, jonka yhteisarvo on 1,2 miljardia euroa. Ukraina on Suomen suurin kehitysyhteistyön kumppanimaa, ja Suomi valmistautuu Ukrainan jälleenrakennukseen. 

Tapaamisen jälkeisessä yhteisessä lehdistötilaisuudessa pääministeri Orpo kertoi, että hallitus valmistelee 18. puolustusmateriaalipakettia. 

– Teemme päätöksen ja kerromme siitä myöhemmin tällä viikolla.

Orpon mukaan Suomi tukee myös Ukrainan pyrkimystä kohti EU:ta ja Naton jäsenyyttä. 

– Ukrainan kansa taistelee yhteisistä arvoistamme ja vapaudesta. Sen paikka on lännessä, Euroopan unionissa ja Natossa, pääministeri Orpo sanoi.

Pääministeri tutustui Suomen taloprojektiin Irpinissä

Pääministeri Orpo on vieraillut myös Irpinin kylässä, jossa hän tutustui Suomen taloprojektiin. Suomen Ukrainalle lahjoittamat väliaikaiset perheasunnot tarjoavat kodin yhteensä noin 200:lle kotinsa menettäneelle ukrainalaiselle.   

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n arvion mukaan yli 14 miljoonaa henkilöä on joutunut jättämään kotinsa Ukrainassa Venäjän laittoman hyökkäyssodan seurauksena.

Ukrainan viranomaisten arvion mukaan 140 000 asuinrakennusta on tuhoutunut tai vaurioitunut.

Lue myös:

    Uusimmat