Nämä asiat rikkovat parisuhteen – syyllistytkö itse?

Riitelyä kotitöistä, yhteydenpidosta, unohtelusta tai sosiaalisesta mediasta... Kuulostavatko nämä vakioaiheille parisuhteessasi? Voivatko nämä asiat vaikuttaa lopulta niin paljon, että suhde päättyy eroon?

1. Riidat kotitöistä 

Tohtori ja ihmissuhdeasiantuntija Karyn Gordonin mukaan on olemassa 16 erilaista persoonallisuustyyppiä, joista vain puolet ovat järjestelmällisiä ja siistejä. Ovatko riidat kotitöistä siis oikeastaan vain erilaisten persoonallisuustyyppien taistoa?

– Koska vastakohdat usein viehättävät, voi suhteessa toinen olla äärimmäisen siisti, kun taas toisen mielessä siivoaminen ei käy koskaan, Gordon sanoo. 

2. Määräily

Jos toinen aina dominoi ja haluaa päättää kaikesta, voi se olla parisuhteen lopun alkua. Asiasta kuitenkin kannattaa puhua: voihan olla, ettei kumppani ole ymmärtänyt käytöstään. 

– Toiset ovat esimerkiksi parempia valitsemaan hyviä elokuvia tai ravintoloita kuin toiset. Voi siis olla, että usein vain päädytään lahjakkaamman ehdotukseen, tohtori Gordon muistuttaa.

3. Omapäisyys

Joskus omapäisyydessä on kyse vain siitä, että toisella on enemmän menoa tai tapahtumia elämässä kuin toisella. Tapaamisia tulee sovittua päällekkäin myös vahingossa, ja yhteinen aika kumppanin kanssa siirtyy. 

Kun toinen osapuoli tuntee olonsa uhatuksi tai vähäpätöiseksi, voivat ongelmat alkaa. 

– Kumppanin tulisi tuntea itsensä merkitykselliseksi. On tärkeää puhua suoraan ja avata tunteita, jos puolison valinnat tuntuvat pahalta. Niin välttyy suurimmilta ongelmilta. 

4. Tärkeiden päivämäärien unohtaminen

Tohtori Gordonin mukaan usein tärkeiden päivämäärien muistaminen riippuu siitä, millaisen kasvatuksen henkilö on saanut lapsuudessaan. Muistivatko vanhempasi syntymä- tai vuosipäiviä ja muita juhlapäiviä? Kumppanisi ei ehkä ole tottunut samanlaiseen omassa perheessään. Pohtikaa yhteistä kalenteria: se voi auttaa etukäteis-muistutuksissa.

5.  Ei enää ”hei heitä”, ei suukkoa?

Se, miten tervehdimme tai hyvästelemme kumppanimme, voi myös pitkälti johtua lapsuudenkotimme tavoista. Tuoreilla pareilla voi myös olla tapana suudella aina erotessa tai tavatessa, mutta vuosien myötä tämäkin lämmin ele voi jäädä unholaan. Älypuhelimet ja kiireet verottavat kumppanille annetusta huomiosta osansa.

– Kun tulet kotiin, viritä itsesi koti-taajuudelle. Huomionosoitukset sekä hellyys auttavat koko perhettä, Gordon sanoo.

6. Huomion puute

Huomiota voi opetella antamaan. Jos haluat enemmän hellyyttä partneriltasi, rohkaise häntä itsekin pienin tavoin. Pidä häntä kädestä kiinni kun katsotte TV:tä tai olette kävelyllä. Jos tunnet, että yhteys puuttuu jotenkin muuten, voi se johtua syvemmistä ongelmista.

7. Vähäinen kommunikaatio

Enteileekö huonoa, jos puoliso ei tekstaa, soita tai lähetä muuten viestiä työpäivien aikana?

– Eri ihmisillä on tästä eri odotukset. Voit ottaa asian puheeksi, ja jos yhteydenpito ei onnistu töiden takia, asia täytyy ymmärtää, tohtori Gordon sanoo. 

Kumppanisi voi myös oivaltaa, että asia onkin sinulle hyvin tärkeä. Keskustelkaa, kuinka paljon voitte käyttää yhteydenpitoon aikaa.

8. Urkkiminen

Jos kumppanisi jätti Facebookin auki, menetkö tutkimaan mitä hän on tehnyt ja keille lähetellyt viestejä? Vaikka ette salailisi toisiltanne mitään, teillä voi olla eriävät mielipiteet yksityisyyden rajoista – ovatko Facebook-tili ja sähköpostit täysin henkilökohtaista aluetta? Jos henkilö nuuskii ilman toisen suostumusta, kielii se syvemmästä luottamuspulasta. 

9. Sarkasmi

Saatat joskus haluta olla piikittelevän vitsikäs ja nokkela, mutta kumppanisi saattaa tulkita viiltävän sävyn puheessasi aivan toisin. Sanotaan, että jokaisessa sarkastisessa lauseessa on ripaus totuutta. Pahimmillaan tyyli voi loukata toista syvästi. 

10. Suhdeasioiden jakaminen somessa

Se mitä ajattelet sosiaalisesti mediasta, riippuu siitä kuinka sulkeutunut tai ulospäinsuuntautunut olet. Hiljaisempi tyyppi voi pitää suhdeasioiden levittelyä sosiaalisessa mediassa äärimmäisen loukkaavana ja järkyttävänä. Sosiaaliset taas eivät voi ymmärtää miksei suhdekiemuroita voisi puida Facebookissa.

– Tee selväksi kumppanillesi, mikäli et halua suhdettanne puitavan somessa, Gordon ehdottaa.

Lähde: redbookmag.com

Lue myös:

    Uusimmat