Nämä asiat pelottavat naisia vanhenemisessa

Viekö vanhuus kauneuden, ihmissuhteet, rahat ja terveyden? Msn.com kertoo, että sitä naiset ainakin pelkäävät.

Viehättävyyden katoaminen ja näkymättömyys

Jokainen ajan ja painovoiman tuoma muutos tekee naisista hieman näkymättömämpiä kulttuurissa, joka ihannoi nuoruutta. Anti age -tuotteet ja plastiikkakirurgia imevät voimansa raskauden jälkeiseen kengurupussiin, roikkuviin rintoihin, kuivaan ihoon, painonnousuun, ryppyihin ja harmaisiin hiuksiin kyllästyneistä naisista. Vanhenemisen näkyvistä merkeistä pelkoa herättävät myös kuulokojeet, kävelykepit, rollaattorit sekä kumara ryhti. Se, miltä näytetään, yhdistetään toimintakykyyn.

Toisten näkemyksiä ei voi kontrolloida, mutta hyvä huolenpito itsestä heijastuu ulkoiseen olemukseen: nuku riittävästi, syö hyvin, harrasta liikuntaa, naura ja pysy mukana maailman menossa.

Yksin jääminen

Naiset pelkäävät puolison, omien lastensa sekä ystäviensä kuolemaa. Sekin herättää ahdistusta, että tuttavat muuttavat viettämään eläkepäiviään muualle. Naisten arvellaan pelkäävän yksinjäämistä enemmän kuin miesten, koska miesten koetaan löytävän helpommin nuoremman kumppanin – pidetään todennäköisempänä nähdä 70-vuotias mies 30-vuotiaan naisen kanssa kuin toisinpäin.

Vaikka ihmissuhteiden määrä kaiken kaikkiaan vähenisi vanhetessa, jäljelle jääneistä suhteista tullee entistä läheisempiä ja tärkeämpiä.

Köyhyys

Vanhuus herättää naisissa pelon köyhyydestä. Koska miehet usein ansaitsevat enemmän ja saavat isompaa eläkettä, leskille jää vähemmän rahaa käytettäväksi. Naiset saattavat myös ajatella, etteivät he "osaa" hoitaa raha-asioita – vaikkei se pitäisi paikkaansa, riittämättömyyden tunne ja epävarmuus tulevaisuudesta aiheuttavat ahdistusta.

Jos hermostusta haluaa konkreettisesti lievittää, kannattaa eläkepäiviä varten laittaa sivuun edes pieni summa rahaa joka kuukausi.

Syöpä

Syöpä, erityisesti rintasyöpä, on naisten vanhenemiseen liittyvistä peloista suurimpia. Mitä useampiin mammografioihin ja muihin seulontoihin kutsuja tulee, sitä enemmän asia saattaa alkaa pyöriä mielessä.

Tarkastuksia ei pidä alkaa vältellä pelon vuoksi. Ne ovat terveellisten elämäntapojen ohella parhaimpia keinoja puolustautua sairauksilta.

Riippuvaisuus muista

Tuleeko minusta taakka? Tätä moni pelkää vanhetessa. Erityisesti naiset, jotka ovat perinteisesti olleet hoitajan tai huolehtijan roolissa, kokevat mahdollisen roolien toisinpäin kääntymisen erittäin ikäväksi. Nainen saattaa myös ajatella, ettei oma puoliso edes osaisi tai olisi kiinnostunut pitämään hänestä huolta. Aikuisten lasten elämää ei liioin haluta "häiritä".

Jos omista asioistaan haluaa päättää viimeiseen asti toimintakyvyttömyydenkin yllättäessä, kannattaa esimerkiksi hoitotahto kirjata virallisesti paperille jo silloin, kun järki ja keho pelaavat hyvin.

Lähde: Msn.com

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat