Nämä asiat jokaisen pitäisi säästää lapsenlapsilleen

Perintökoru tai pienellä pesämunalla muistaminen itsenäisen elämän alkaessa ovat tyypillisiä lastenlapsille annettavia lahjoja. Mutta oli sinulla vielä lapsenlapsia tai ei, on muitakin asioita, jotka säilyttämällä lapsenlapset saavat aikanaan oppia asioita sinusta, itsestään ja perheestään. Aiheesta kirjoitti Grandparents-verkkosivusto.

Sanomalehti päivältä, jolloin lapsenlapsesi syntyi

Kenestä ei olisi kiinnostavaa lukea, mitä maailmassa tapahtui sinä päivänä, kun itse syntyi? Jos kyseisen päivän lehteä ei löydy, muukin lehti syntymävuodelta käy. Sen lisäksi, että juttuja on hauska lukea, tulevaisuudessa ylimääräisen vau-efektin tuottaa taatusti se, että lehti on paperisessa muodossa eikä näytöllä.

Vanhat dokumentit

Esimerkiksi vihkitodistuksesi, sotilaspassisi tai koulutodistuksesi voivat kiehtoa lapsia. Ne kertovat siitä, kuka olit ennen kuin sinusta tuli heidän isovanhempansa. Dokumentit ovat myös loistava tapa alustaa tarinoita siitä, millainen maailma oli sinun kasvaessasi aikuiseksi.

Perheresepti

Jokaisella perheellä ja suvulla on omat lempiruokansa, ja monet perhemuistot luodaan syömällä yhdessä saman pöydän ääressä. Sinun ei tarvitse säästää joka ikistä reseptiäsi, yksi tai kaksikin riittää. Hienoa on, jos ne ovat sellaisia, joita sinä ja lapsenlapsesi olette yhdessä tehneet tai jakaneet. Kerro myös, jos olet itse saanut nuo reseptit alun perin omalta äidiltäsi tai isältäsi tai jos niihin liittyy muita tarinoita.

Kuva sinusta ja lapsenlapsestasi vauvana

Nykyään kuvia katsellaan usein vain digitaalisessa muodossa tietokoneella. Siispä teetä ja kehystä lempikuvasi sinusta ja lapsenlapsestasi vauvana. Se kertoo, kuinka paljon rakastit häntä jo hänen syntymästään lähtien. Kun lapsenlapsesi kasvaa, kuva on hänelle aina vain arvokkaampi.

Rakas vaatekappale

Etkö ole raaskinut luopua jostakin vaatekappaleesta tai korusta, jota käytit omassa nuoruudessasi? Älä luovukaan! Trendeillä on tapana palata, ja jonakin päivänä lapsenlapsesi ehkä haluavat pukeutua kolttuusi. Tai jos eivät, niin ainakin heistä on hauska nähdä, mikä oli sinun nuoruudessasi ”in”. Ehkä he kokeilevatkin vaatetta ihan huvin vuoksi naamiaishengessä. Tiedossa on siis hauskoja yhteisiä hetkiä!

Sukututkimus

Jonakin päivänä lapsenlapsesi tulevat todella arvostamaan sitä, että heillä on kirjallisia tietoja siitä, mistä he ovat lähtöisin. Faktat ja yksityiskohdat katoavat usein ihmisten kuollessa, joten laadi sukupuu, kokoa vanhoja valokuvia ja kirjoita ylös muistoja omasta lapsuudestasi ja perheestäsi. Mene ajassa niin kauas taaksepäin kuin muistat.

Jotain sinulle merkityksellistä

Oli se sitten mitali ensimmäisen luokan juoksukilpailusta, kaikkien aikojen lempilevysi tai lippu suosikkiyhteesi konsertista, säilytä se ihmeessä. Esineen ei tarvitse olla kallis, mutta sen takana pitäisi olla sinulle merkityksellinen tarina. Lastenlapsista on varmasti mukava kuulla tarinoitasi. Ja jos se on vaikka musiikkia, niin hekin saavat kuulla, mikä sinun mielestäsi rokkasi. Muista kuitenkin muuttaa tiedostot digitaaliseen muotoon – kuka tietää, missä CD-levyt tai -soittimet ovat vaikka kymmenen vuoden kuluttua.

Lempikirjasi lapsuudesta

Lukeminen on tärkeää lapsen kehitykselle. Säästä tai osta uudempi painos omasta lapsuuden lempikirjastasi. Se voi rohkaista lapsenlastasi lukemaan tai antaa teille jotakin yhteistä puhuttavaa. Voit myös itse lukea kirjaa hänelle ääneen tai voitte lukea sitä yhdessä ja aloittaa oman pienen lukupiirinne.

Lähde: Grandparents.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja