Näkökulma: Ruosteinen oululainen robotti on herännyt – ja se on HPK:n kannalta valtava ongelma

HPK:lla oli loistava tilaisuus päästä SM-liigan finaalisarjassa Kärppiä karkuun, mutta se nukkui onnensa ohi. Kärpät on haalinut juuri näiden tilanteiden takia laajan rosterin, joka kestää kolhut ja yksilöiden heikommat hetket. Oululaiset ovat puksuttamassa kovaa kohti tavoitettaan, vaikka joukkueen taso on kaukana maksimista.

HPK on pelannut loistavan kauden ja playoffit, mutta neljäs finaaliottelu paljasti karun totuuden. Virheitä ei saisi tulla yhtään, sillä rutinoitunut Kärpät iskee välittömästi.

Yksi nukahdus ylivoimalla, Oskar Osala karkuun ja maali. 1–1.

Pakki ”pintsaa” turhan korkealle ja vastahyökkäys, jonka päätteeksi Jasper Lindsten iskee tyhjiin. 2–2.

Kun Kärpät sai koneensa rullaamaan, ei HPK päässyt lopun takaa-ajoasemassa juurikaan järkeviin maalintekopaikkoihin.

HPK:n mokat herättivät ruosteisen robotin eloon. Ja kun Kärpät on kerran päässyt vauhtiin, sitä on vaikea pysäyttää.

Kärppien materiaalin ylivoimasta kertoo jotain, että joukkue on vahvasti kiinni SM-kullassa, vaikka kone puksuttaa 60 prosentin teholla.

Kärppien peli ei ole häikäissyt missään vaiheessa playoffeja, mutta aina se on onnistunut nostamaan itsensä tukasta ylös.

Mika Pyörälän menettäminen loppukaudeksi toi valtavan loven, minkä lisäksi monet kokeneemmat sotaratsut pelaavat pahasti vajaakuntoisena.

Ilmeisesti käsivammasta kärsivä Osala on yrittänyt sinnitellä mukana. Vaikka hän on kaukana täydestä pelikunnosta, tasoitusmaali alivoimalla lähti kuin vanhasta muistista.

Jussi Jokinen on sinnitellyt finaalit ilman tehoja. Jokinen joutui Kalevan mukaan istumaan välillä haastattelussa, kun hän ei pystynyt seisomaan paikallaan pitkään. Jokisen pelillinen anti on ollut ohut, mutta hän valaa pelkällä olemuksellaan luottamusta nuorempiin joukkuetovereihin.

Lasse Kukkonen? Tuskin Kukkonen on ollut 20 vuoteen keväällä täydessä tikissä, mutta hän on erikoistapaus, jolla on Jere Lehtisen kipukynnys ja Terminatorin kovuus.

Rasmus Kupari ja Aleksi Heponiemi ovat huipputaitavia yksilöitä ja viihdyttäviä pelaajia, mutta kivikovan viisikkopelin tekijämiehiksi heistä ei vielä ole. Vaikka Ville Leskinen on tehnyt kauden aikana hyvät tehot, hän puskee välillä yksin kolmea vastustajaa vastaan kuin nuori Ilja Kovaltshuk.

NHL:ään suuntaava Jani Hakanpää on tehnyt hämmentävän paljon sijoittumisvirheitä ja muita hasseja finaalien aikana. Kapteeni Atte Ohtamaa on kaukana siitä maajoukkueen luottopakista, joka hän on parhaimmillaan ollut.

Tämän tilanteen takia Kärpät on haalinut kovalla rahalla niin laajan kokoonpanon, että se kestää kolhut ja alisuorittamiset. Harvalla joukkueella on sellaista luksusta, että se voi heittää Jasper Lindstedin tasoisen pelaajan kolmosketjusta ykköseen ratkaisemaan ottelun.

Tilanne on raastava HPK:lle, jolta vaaditaan virheetön maksimisuoritus jokaisessa ottelussa.

Jos Kärpät ottaa jälleen mestaruuden, siinä ei ole ylivoimaisen loistokkuuden glamourista sädekehää, jota odotettiin ylivoimaisen runkosarjan jälkeen.

Mutta tuskin se oululaisia kiekkofaneja hirveästi häiritsee.  

Lue myös:

    Uusimmat