Näkökulma: Krista Pärmäkoski uudenlaiseen rooliin Seefeldissä? Ratkaisulla valtava vaikutus maajoukkuetoverien MM-kisoille

Hiihtomaajoukkueen päävalmentaja tyytyväinen nuorten MM-esityksiin 3:13
Maajoukkueluotsi Matti Haavisto kommentoi nuorten MM-esityksiä ja Seefeldin MM-valintoja MTV Urheilulle keskiviikkona.

Naisten viesti on ollut vuosikaudet yksi Suomen varmimmista mitalimatkoista maastohiihdon arvokisoissa. Seefeldin MM-kisoissa mitalitakuuta ei ole, ja Krista Pärmäkosken rooli viestikokoonpanossa on monellakin tapaa erittäin merkityksellinen, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen. 

Krista Pärmäkoski on tuonut Suomen joukkueen maaliin neljässä edellisessä arvokisaviestissä. Kaikkiaan hän on hiihtänyt urallaan viisi aikuisten arvokisaviestiä, ja hänen roolinsa on aina ollut ankkuri. Palkintokaappiin on tullut olympiahopea ja kolme MM-pronssia. 

Tällä hetkellä näyttää siltä, että tuo ankkurointiputki päättyy 28. helmikuuta Seefeldissä. Kyse ei ole siitä, etteikö Pärmäkoski mahtuisi terveenä ollessaan Suomen joukkueeseen – päinvastoin, hän on ainoa naishiihtäjä, joka voi olla varma paikastaan. 

Kyse on siitä, että päävalmentaja Matti Haavisto voi hyvinkin laittaa Pärmäkosken hiihtämään perinteistä toiselle osuudella. 

– Beitostölenissä kokeiltiin Kristaa kakkososuudelle, ja se onnistui aika hyvin (Suomi lopputuloksissa kolmas). Kakkos- ja kolmososuus ovat perinteisesti osuuksia, joilla hiihdetään kovaa. Kakkososuudella tapahtuu usein ratkaisuja. Meidän pitää arvioida sitä. Krista on ollut monesti ankkurina, mutta saattaa olla, että kokeilemme häntä perinteisen osuudelle, mutta pitää vielä arvioida muiden vapaan hiihdon vauhtia, Haavisto pyöritteli nuorten MM-hiihdoissa Lahdessa keskiviikkona. 


Therese Johaug. Charlotte Kalla. Natalia Neprjajeva. Tässä nimiä, jotka hyvin mahdollisesti vievät huippumaiden viestiä toisella osuudella Seefeldissä. Suomen pitäisi pystyä pitämään mitalihaaveet elossa tuolla osuudella, joten kokoluokkaa 40 sekunnin tappiolle ei ole varaa. Jos jätetään ihmeelliset kuntopiikit pois laskuista (niitä harvemmin tapahtuu näin lyhyessä ajassa), on tällä hetkellä Suomen joukkueessa ainoastaan yksi hiihtäjä, joka pystyy pitämään joukkueen kärjen tuntumassa kyseisiä naisia vastaan: Pärmäkoski. 

"Kristan rooli määrittelee kokoonpanon"

Kaikesta yllä mainitusta huolimatta Pärmäkoski voidaan nähdä Seefeldissä myös ankkurina, sillä Suomella on tuntuva pula myös varmoista vapaan hiihtäjistä. Ja päädytäänhän viesteissä usein myös riskiratkaisuihin unelmahiihtojen toivossa. 

Muut viestiehdokkaat seuraavat puntarointia Pärmäkosken roolin ympärillä erittäin tarkasti. Vaikka Haavisto tekee valinnat paras mahdollinen menestys mielessään, perinteistä vahvemmin hiihtävä suomalaisnainen – esimerkiksi Johanna Matintalo – näkisi Pärmäkosken varmasti mielellään ankkurina, sillä tämä tuplaisi hänen mahdollisuutensa viestipaikkaan. 

– Viestiä ajatellen yksi ratkaiseva tekijä joukkueen kokoamisessa on se, mitä Krista hiihtää. Se määrittelee joukkueen kokoonpanon aika pitkälti, valitaanko Krista perinteiselle vai vapaalle, Matintalo kommentoi Lahdessa maanantaina. 

Ja viesti on Pärmäkosken taustalla oleville suomalaishiihtäjille huipputärkeä, sillä se on heille ainoa mitalisauma Seefeldissä. Norja ja Ruotsi menevät menojaan ilman välinehaavereita, mutta pronssitaistelussa Venäjää ja Yhdysvaltoja vastaan Suomella on vielä seitinohuet mahdollisuudet. Sanomattakin selvää, että suorituksen pitää olla pronssiakin ajatellen täydellinen. Yskivästä koneesta pitää siis ottaa kaikki irti oikea-aikaisilla ratkaisuilla. 


Kolmesta paikasta Pärmäkosken rinnalla taistelevat Matintalo, nuorten MM-kisoissa hopeaa hiihtänyt Eveliina PiippoKerttu Niskanen, Laura Mononen ja Riitta-Liisa RoponenSusanna Saapungin tai Anne Kyllösen nousu MM-viestiin olisi suoranainen ihme. Ehdokasviisikosta Monosen osakkeita nostaa se, että hänet voi laittaa käytännössä kumman tahansa hiihtotavan osuudelle. Muuten Niskanen ja Matintalo ovat ehdolla perinteiseen, Piippo ja Roponen vapaalle. 

Pärmäkoski sittenkin ankkuriksi?

Mitä se sitten vaatisi, että Pärmäkoski hiihtäisikin tutulla paikallaan ankkurina?

Niskanen oli loistava toisella osuudella Lahden MM-kisoissa 2017. Voisiko hän nousta huippuvaikean alkukauden jälkeen pikavauhtia omalle vahvalle tasolleen ja ottaa haastavan tehtävän vastaan? Näyttää epätodennäköiseltä. 


Matintalo ja Mononen ovat antaneet viitteitä nousukunnosta. Voisivatko he pitää Suomen MM-viestin mitalitaistossa perinteisen osuuksilla? Vaikuttaa kaukaiselta haaveelta. Tällä hetkellä näyttääkin siltä, että heistä toinen aloittaa Suomen viestin Seefeldissä ja lähettää Pärmäkosken matkaan toiselle osuudelle. 

Seuraavat viitteet MM-viestin kokoonpanosta saamme viikonloppuna, kun naisten maailmancup jatkuu 10 kilometrin vapaan kisalla ja viestillä Ruotsin Ulricehamnissa.

Kävi miten kävi, se on varmaa, että Matti Haavistolla riittää mietittävää seuraavan kuukauden ajan. Ja Monosella, Matintalolla ja kumppaneilla jännitettävää.  

Eveliina Piippo taisteli pronssia 10 kilometriltä 2:24
Eveliina Piippo kommentoi MM-hopeahiihtoaan MTV Urheilulle keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat