Mainos

Näitä värejä aivosi eivät vain pysty käsittämään – kokeile vaikka!

Ihmisen aivot eivät pysty muistamaan kaikkia näkemiään värisävyjä.

Oletko sinäkin kiistellyt värien oikeista nimistä läheistesi kanssa? Et todellakaan ole ainut. Ihmisaivot eivät nimittäin pysty muistamaan – saati nimeämään – joitakin näkemiään värisävyjä.

Mikäli väri on jotain kahden meille tutun värin väliltä, aivomme haluavat silti luokitella sen jompaankumpaan luokkaan.

Otetaan esimerkiksi tämä Tech Insiderinkin jakama alla näkyvä väri: yritä nyt painaa se mieleesi.

Kun ihmiset yrittävät nyt arvata suuresta värikartasta, mikä heidän näkemänsä sävy on, yleisimmät arvaukset osuvat lähelle näitä kahta alla näkyvää sävyä.

Kuten voit verrata ylempänä olevaan kuvaan, sävy on kuitenkin harvinaisen kaukana oikeasta – vaan silti niin lähellä.

Kyseisen värisävyn muistaminen on vaikeaa, sillä aivot eivät pysty käsittelemään tiettyjä sävyjä. Silmämme pystyvät näkemään miljoonia värejä, mutta tunnistamme itse asiassa vain kielellisesti meille helposti nimettävät sävyt, kuten sinisen, violetin, vaaleanpunaisen tai lilan. Näiden yhdistelmä saa aivomme helposti sekaisin.

Myös esimerkiksi sinivihreät sävyt ovat vaikeita tulkita – aivomme kategorisoivat sävyt aina joko vihreiksi tai sinisiksi. Tästä syystä sävyä on vaikeaa muistaa tarkalleen. Minkä väristä sinun mielestäsi on taivaan sävyjä heijastava meriveden pinta?

Sekä miehet että naiset luokittelevat värit samalla tavalla. Sen sijaan pienten sävyerojen havaitseminen on yleensä helpompaa naisille. Tutkijat uskovat tämän johtuvan historiastamme: naiset ovat olleet tavallisesti ”keräilijöitä” ja täten harjaantuneita tunnistamaan syötäviä kasveja, marjoja ja vaikkapa sieniä pienten sävyerojen avulla.

Video: Katso myös tämä optinen illuusio.

0:34

 

Lähde: Tech Insider

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.