Näitä oireita syöpä aiheuttaa koiralla – ”Ensimmäinen ja yleisin merkki on…”

8:09

Syöpä voi aiheuttaa koiralla monenlaisia oireita, joista kuitenkin harva liittyy vain syöpään. Kaikki kyhmyt kannattaa käydä tarkistuttamassa eläinlääkärillä heti, kun ne huomaa. 

– Syövän ensimmäinen ja yleisin merkki koiralla ovat ympäri kehoa tuntuvat patit. Osa niistä voi olla ihan hyvänlaatuisia rasvapatteja, mutta seassa saattaa olla myös pahanlaatuisia kasvaimia, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, eläinlääketieteen tohtori Karoliina Autio Evidensiasta kertoo.

Yllä olevalta videolta voit katsoa tarinan Kössistä, joka on koulutettu haistamaan syövän ihmisellä.

Patteja voi ilmestyä kehossa mihin vaan. Imusolmukkeetkin voivat suurentua.

– Kaikki patit kannattaa tutkituttaa ajoissa, koska mitä pienempi kasvain on, sitä paremmin se mahdollisesti saadaan leikkauksella poistettua. Ajoissa hoidettuna lemmikki voi parantua niin, ettei asiasta tarvitse sen jälkeen murehtia ollenkaan.

Muut syövän oireet koiralla ovat sellaisia, jotka voivat liittyä mihin tahansa muuhunkin sairauteen.

– Esimerkiksi lisääntynyt juominen ja pissaaminen voivat kertoa syövästä, mutta ihan yhtä hyvin vaikka munuaisten vajaatoiminnasta ja sokeritaudista.

Oireet riippuvat myös kasvaimen sijainnista.

– Jos kasvain on keuhkoissa, oireeksi tulee yskää ja heikentynyttä rasituksensietoa. Jos kasvain on mahalaukussa, koira usein oksentelee eikä syö. Jos kasvain on suolistossa, tulee ripulia ja ummetusta. Luukasvain taas voi aiheuttaa ontumista ja keskushermostokasvain epileptisiä kohtauksia, Autio selittää.

Yleisoireena kasvaimet voivat aiheuttaa myös anemiaa, jolloin koira muuttuu väsyneeksi ja vaisuksi.

Muita mahdollisia syövän merkkejä koiralla ovat esimerkiksi laihtuminen, vatsan turpoaminen, hengenahdistus tai limakalvojen vaaleneminen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja