Naisten ei edelleenkään tarvitse mennä armeijaan – "Räikein tasa-arvo-ongelma maassamme"

5:44

Kansanedustaja Sofia Vikman (kok.) ja kirjailija-opettaja Arno Kotro ovat yhtä mieltä siitä, että nykyinen asevelvollisuus ei ole tasa-arvoinen, koska naisten ei ole pakko mennä armeijaan. Tähän asiasta MTV:n Huomenta Suomessa keskustelleiden yksimielisyys sitten loppuukin.

Vikman kutsuisi kaikki naisetkin armeijaan. Kotron mielestä armeijaa ei pitäisi enää paisuttaa entisestään.

– Suurella osalla reservistä ei ole nytkään riittävästi koulutusta eikä heille ole varustusta. Oikea ratkaisu olisi kutsua kaikki (miehet ja naiset) kutsuntoihin, ja ottaa joukosta riviin vapaaehtoisuuden perusteella 10 000. Tämä porukka pystyttäisiin varustamaan ja kouluttamaan.

Vikmanin mukaan asepalvelus ei voi perustua kokonaan vapaaehtoisuuteen

– Arvioiden mukaan reservin koko putoaisi vapaaehtoisperiaatteella mahdollisesti yhteen kolmannekseen nykyisestä, eikä se riitä koko maan puolustamiseen. On harhaanjohtamista puhua vapaaehtoisuudesta nyt kun kansainvälinen turvallisuustilanne on kiristynyt, sanoi Vikman.

Arno Kotron mielestä nykyinen asevelvollisuus on räikein epäkohta Suomen tasa-arvossa, mutta silti hän ei lähettäisi naisia armeijaan pakolla.

– Opetan lukiossa, ja juuri kun nuoret omaksuvat sukupuolirooleja, tulee valtiovallalta tulee vahva viesti, että naiset ja miehet ovat niin erilaisia, että heille kuuluu eri laki ja erilaiset tehtävät. Se vetää maton alta kaikelta tasa-arvokasvatukselta.

7:36

Kotro sanoi myös, että suomalaiset perustavat käsityksenä sodankäynnistä liikaa Tuntemattomaan sotilaaseen.

– Ei nykysotia käydä niin, että satojen tuhansien reserviläisten armeija koluaa metsiä vuositolkulla. Pienempi ja paremmin varusteltu armeija olisi parempi vastaus nykyajan uhkakuviin.

Vikman muistutti, että suurin osa kansasta kuitenkin tukee nykymuotoista armeijaa.

– MTS:n (maanpuolustustiedotuksen) tutkimuksen mukaan 80 prosenttia tukee nykyjärjestelmää. Itse veisin yleistä asevelvollisuuttan yhä tasa-arvoisempaan suuntaan. Sillä olisi hyvä aloittaa, että kutsuntakirje lähetetään koko ikäluokalle eli myös naisille, jolloin he saisivat oikeaan aikaan tietoa mahdollisuudesta suorittaa armeija, Vikman totesi.

Juttua korjattu kello 11.50 kohdassa, jossa Vikman sanoo, ettei asepalvelus voi perustua kokonaan vapaaehtoisuuteen (alun perin jutussa luki, että Vikmanin mukaan armeijan kokoamisen ei pitäisi perustua missään nimessä vapaaehtoisuuteen).

Juttua korjattu klo 14.18 Kotron lainauksessa oli "100 000, vaikka oikea määrä oli satojen tuhansien."

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja