Mainos

Näistä otteluista Muhammad Ali muistetaan – katso videot

2:14

74-vuotiaana menehtyneen Muhammad Alin nyrkkeilyuralle mahtui 61 ottelua. Mukana on nyrkkeilyhistorian legendaarisimpia otteluita.

Trilogia Joe Frazieria vastaan. Ottelu Afrikassa George Foremania vastaan. Alin ottelut olivat raskaansarjan nyrkkeilyn kulta-aikaa. Tässä viisi poimintaa hänen uraltaan.

Ali vs. Sonny Liston

25.2.1964
Convention Hall, Miami
WBA/WBC-liiton raskaansarjan mestaruusottelu

Liston oli raskaansarjan mestari. Hän sai vastaansa 22-vuotiaan Alin, joka tunnettiin rääväsuisena "Louisvillen huulena". Ali oli voittanut olympiakultaa Roomassa neljä vuotta aiemmin, mutta oli myös kärsinyt kaksi tyrmäystappiota varhain amatööriurallaan. Monien mielestä Alilla – silloin vielä nimellä Cassius Clay – ei ollut mitään palaa Listonia vastaan.

Ottelussa Alin nopeus oli liikaa Listonille. Mestari vaihtui, kun Liston luovutti kuudennen erän jälkeen.

Ali vs. Cleveland Williams

14.11.1966
Astrodome, Houston

Williamsia pidettiin yhtenä kovimmista iskijöistä. Harva kuitenkaan antoi hänelle juurikaan mahdollisuuksia. Olihan vastassa elämänsä kunnossa oleva Ali.

Aikansa ennätysyleisö todisti kenties Alin uran parasta nyrkkeilysuoritusta, kun hän tyrmäsi Williamsin kolmannessa erässä. Ensin kaksi jabia vasemmalta ja oikea leukaan. Sitten 12 iskun sarja. Lopulta Alin kaksi vasenta koukkua ja oikea leukaan päätti ottelun, kun Williams joutui kanveesiin kolmannen ja viimeisen kerran.

Ali vs. Joe Frazier

8.3.1971
Madison Square Garden, New York
Raskaansarjan MM-ottelu, WBA/WBC-liiton mestaruusottelu

Tämä ottelu tunnettiin nimellä The Fight. Vastakkain kaksi ammattilaisurallaan voittamatonta mestaria. Ali oli joutunut luopumaan mestaruusvöistään kieltäydyttyään asevelvollisuudesta vuonna 1967, joten Frazier oli hallitseva mestari. Molemmille nyrkkeilijöille luvattiin ottelusta 2,5 miljoonaa dollaria.

Ali veti kaikki kanit hatustaan, mutta Frazier oli säälimätön. 11. erässä Ali oli jättimäisissä ongelmissa, mutta hän sinnitteli. Lopulta kohtalona oli kanveesi, kun Frazier osui pitkällä vasemmalla koukulla leukaperiin 15. erässä. Hän nousi pian, mutta poski oli turvonnut greipin kokoiseksi.

Frazier oli yksimielinen voittaja.

Kehätuomari Arthur Mercante kertoi myöhemmin ottelijoiden välisestä keskustelusta.

– Tiedätkö, olet täällä Jumalan kanssa tänään, Ali sanoi Frazierille.

– Jos sinä olet Jumala, niin olet väärässä paikassa, Frazier vastasi.

Ali vs. George Foreman

30.10.1974
Kinshasa, Zaire
Raskaansarjan MM-ottelu, WBA/WBC-liiton mestaruusottelu

The Rumble in the Jungle. Ottelu järjestettiin mielettömin puittein Afrikan Zairessa (nyk. Kongon demokraattinen tasavalta). Tapahtumaa edelsi kolmen päivän musiikkifestivaali, jonka esiintyjinä olivat muun muassa James Brown ja B.B. King.

Itse ottelu alkoi neljältä aamuyöllä paikallista aikaa, jotta se nähtäisiin Yhdysvaltojen itärannikolla parhaaseen katseluaikaan, iltakymmeneltä. Ali oli ongelmissa ottelun alussa, mutta päätti puolustautua nojaamalla köysiin ja antaen Foremanin väsyttää itsensä. Taktiikkaa kutsuttiin myöhemmin rope-a-dopeksi.

Aika ajoin Ali iski köysistä Foremanin kimppuun. Niin hän teki myös viidennessä erässä saatuaan kahdeksan hyvää iskua perille Foremanin päähän. Sen jälkeen ottelu eteni Alin hallinnassa. Ali tyrmäsi uupuneen Foremanin kahdeksannessa erässä.

Foreman sanoi Alista myöhemmin:

– Hän on suurin koskaan tuntemani ihminen. Ei suurin nyrkkeilijä, se on liian pientä hänelle. Hänellä on lahja. Hän ei ole nätti, hän on kauni. Ali on kaikkea, mitä Amerikan pitäisi olla.

Ali vs. Frazier

1.10.1975
Quezon City, Filippiinit
Raskaansarjan MM-ottelu, WBA/WBC-liiton mestaruusottelu

The Thrilla in Manila. Ali oli voittanut Frazierin hieman lässähtäneessä uusintaottelussa edeltävänä vuonna. Tämä ottelu sen sijaan on arvostettu yhdeksi nyrkkeilyhistorian parhaista kohtaamisista. Alin suu kävi kuumana ottelun lähestyessä, hän esimerkiksi riimitteli Frazierista gorillana.

Ottelu oli juuri sitä, mitä siltä parhaimmillaan odotettiinkin. Ali ja Frazier toivat toisistaan parhaat puolet esille. Ottelun aikana Ali sanoi Frazierille:

– Minulle sanottiin, että Joe Frazierin ura on lopussa.

– He valehtelivat, vastasi Frazier ja iski Alia murskaavalla vasemmalla koukulla.

Ali sai mestaruusvyön, kun valmentaja ei päästänyt näkökykynsä menettänyttä Frazeria takaisin kehään ennen 15. erää. Ali johti ottelua selvästi. Ottelun jälkeen fyysisesti ja henkisesti loppu ollut Ali sanoi:

– Sen lähemmäksi kuolemaa ei pääse.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja