Näistä maista saapuessaan voi joutua pakkokaranteeniin jopa vankeuden uhalla – vain kourallinen maita luokitellaan turvallisiksi

4:00
Kiuru: Riskimaista tulleet voidaan määrätä jatkossa pakkokaranteeniin ja -testaukseen

Suomi vaatii jatkossa pakkokaranteenia kaikille niille, jotka saapuvat koronaviruksen riskimaiksi määritellyistä maista. 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ilmoitti karanteenista ja myös mahdollisista pakkotestauksista tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tartuntatautiviranomaisten määräyksiä uhkaaville voi seurata sakot tai pahimmillaan jopa kolmen kuukauden vankeusrangaistus. 

Hallituksen määrittelemiin riskimaihin kuuluu tällä hetkellä suurin osa maailman valtioista. 

Schengen-maista matkustusta Puolaan, Ruotsiin, Ranskaan, Tšekkiin, Espanjaan ja Luxemburgiin valvotaan. Viime viikolla myös Belgia, Hollanti ja Andorra putosivat riskimaiden joukkoon.

Turvallisiksi luokiteltuja maita ovat Euroopassa Irlanti, Islanti, Italia, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Liechtenstein, Norja, Saksa, San Marino, Slovakia, Tanska, Unkari, Vatikaani ja Viro.

Euroopan ulkopuolelle matkustaessa hallitus katsoo turvallisiksi maiksi Georgian, Etelä-Korean, Japanin, Ruandan, Thaimaan, Tunisian, Uruguayn ja Uuden-Seelannin. 

Hallitus katsoo riskimaiksi ne maat, joilla on viimeisen 14 päivän aikana ollut korkeintaan 8 uutta tautitapausta 100 000 asukasta kohden.

Pakkokaranteeni tullaan toteuttamaan THL:n Mika Salmisen mukaan tartuntatautilain 70. pykälän perusteella, jota ei ole koskaan aiemmin sovellettu. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja