Näistä asioista Pekka Rinteen uskomaton jääkiekkoura tullaan muistamaan

Pekka Rinne tiedotti tiistaina, että pitkä ja komea jääkiekkoura on nyt ohi. 38-vuotias Rinne säväytti jääkiekkoyleisöä Suomessa ja ulkomailla kaukalossa sekä sen ulkopuolella.

Suomalaisvahdin ura aikuisten tasolla starttasi kotimaisessa Liigassa Oulun Kärppien paidassa. Rinne toimi tuolloin kakkosvahtina mallikkaan NHL-uran tehneelle Niklas Bäckströmille. Saldona oli kaksi Suomen mestaruutta.

Pohjois-Amerikkaan Rinne varattiin vuonna 2004. Varaajana oli Nashville Predators numerolla 258. Uran ensimmäiset kaudet menivät farmiseura Milwaukee Admiralsin riveissä. Kaudella 2008-2009 Rinne nousi joukkueen ykkösvahdiksi. Yhteensä 15 NHL-kauteen kertyi 683 runkosarjan ottelua, joissa hän torjui 369 voittoa. Pudotuspelejä kertyi 89 ja voittoja 45.

Rinne oli kertaalleen mukana NHL:n finaaleissa. Tämä tapahtui kaudella 2016-2017. Nashville hävisi finaalisarjan voitoin 2-4 Pittsburgh Penguinsille. Eniten suomalaisista maalivahdeista NHL:ssä otteluita pelannut Rinne oli mukana sarjan tähdistöottelussa neljä kertaa (2015, 2016, 2018, 2019). Hän voitti urallaan parhaan maalivahdin palkinnon Vezina Trophyn kertaalleen (2018).

Leijonien paidassa Rinne nähtiin MM-tasolla neljä kertaa. Rinne oli myös mukana jääkiekon maailmancupissa vuonna 2016. Maajoukkueen arvoturnauksien tilastot ovat komeaa luettavaa, sillä 27 otteluun mahtui kahdeksan nollapeliä, päästettyjen maalien keskiarvo 1,88 sekä torjuntaprosentti 92,6. 

Rinne muistetaan eritoten vuoden 2014 Valko-Venäjän turnauksesta, jossa hänet valittiin arvokkaimmaksi pelaajaksi sekä median tähdistökentälliseen. Suomalaisvahti piti tuolloin MM-välierässä Tshekkiä vastaan maalinsa puhtaana. Loppuottelussa Leijonat kärsi kohahduttavien vaiheiden jälkeen 2-5-tappion Venäjälle. Seuraavana vuonna Rinne valittiin MM-turnauksen parhaaksi maalivahdiksi.

Kaukalon ulkopuolinen työ

Kaukalon ulkopuolisista asioista Rinne sai kunniaa tämän kauden päätteeksi, kun hänelle myönnettiin King Clancy Memorial Trophy. Se myönnetään pelaajalle, joka on osoittanut johtajuutta kaukalossa sekä sen ulkopuolella ja tehnyt merkittävää humanitääristä työtä yhteisönsä hyväksi.

Rinne aloitti kaudella 2012-2013 joukkuetoveri Shea Weberin kanssa hyväntekeväisyysrahaston (365 Fund), joka on kerännyt tähän asti yli kolme miljoonaa dollaria (yli 2,5 miljoonaa euroa) syöpätutkimukselle. Suomalaisvahti on tavannut aktiivisesti syöpäpotilaita sekä toteuttanut parantumattomasti sairaiden ihmisten toiveita Make-A-Wish -järjestön kautta. 

Suomalaisvahti on myös auttanut Parkinsonin tautia sairastavia sekä pitänyt seuransa kanssa yllä kampanjaa, jolla tuetaan paikallisia ravintoloita koronapandemian aikana.

Lue myös:

    Uusimmat