Näissä maissa syödään eniten suklaata – katso miten Suomi sijoittuu!

Suomalaisten suklaankulutus on kasvanut tasaisesti vuodesta 1985 eteenpäin. Nykyään suomalainen syö keskimäärin kuusi kiloa suklaata vuodessa.

Suklaalevyjen osuus myydyistä suklaatuotteista on selkeästi isoin. 54 prosenttia myydyistä suklaatuotteista on suklaalevyjä. Esimerkiksi suosittuja Fazerin Sinisiä suklaalevyjä myydään yli 13 miljoonaa levyä vuodessa.

Suklaapatukoiden osuus Suomessa myydyistä tuotteista on 26 prosenttia ja vastaavasti konvehtien osuus on kolme prosenttia. Konvehtien myynti keskittyy erityisesti tiettyihin juhlapyhiin, kuten jouluun, ystävänpäivään ja naistenpäivään.

Ulkomaiset suklaatrendit kulkeutuvat Suomeen pikkuhiljaa. Tumman suklaan kulutus on kasvanut kokonaisuudessaan 14 prosenttia viime vuosina. Venäjällä tumman suklaan ja pähkinän yhdistelmä on perinteinen herkku. Nykyään suomalaisetkin lämpenevät vähän erikoisemmille suklaayhdistelmille.

– Trendit näkyvät ensimmäisenä käsintehdyissä konvehdeissa. Konvehtierät ovat pieniä, ja kokeiluille löytyy tilaa, kertoo Fazerin suklaalähettiläs Liisa Eerola.

Suklaan maistelu ja yhdisteleminen erilaisten makuparien kanssa on nyt suosittua. Suklaan hienostuneita makuja uskalletaan kokeilla rohkeasti muun muassa viinin, kahvin ja oluen seuralaisena.

Katso lista eurooppalaisten vuosittaisesta suklaankulutuksesta!

1. Sveitsi – 10,6 kg/henkilö

2. Saksa – 9,6 kg/henkilö

3. Iso-Britannia – 9,5 kg/henkilö

4. Norja – 9,2 kg/henkilö

5. Tanska – 7,9 kg/henkilö

6. Ruotsi – 7,7 kg/henkilö

7. Viro – 7,5 kg/henkilö

8. Belgia – 7,3 kg/henkilö

9. Suomi – 6,5 kg/henkilö

10. Slovenia – 6,4 kg/henkilö

11. Liettua – 5,5kg/henkilö

12. Ranska – 3,9 kg/henkilö

13. Italia – 3,3 kg/henkilö

14. Puola – 3,2 kg/henkilö

15. Unkari – 2,9 kg/henkilö

16. Kreikka – 2,8 kg/henkilö

17. Espanja – 2,6 kg/henkilö

18. Irlanti – 2,0 kg/henkilö

19. Portugali – 1,9kg/henkilö

20. Bulgaria – 0,7 kg/henkilö

Tilastot ovat vuodelta 2011. Listasta puuttuu tilastotietojen puutteessa tiedot Latvian, Itävallan, Slovakian ja Tsekin suklaankulutuksesta.

Sveitsiläiset nautiskelevat vuosittain eniten suklaata Euroopassa. Muissa pohjoismaissa syödään enemmän suklaata, kuin Suomessa. Erikoista on, että italialaisille, ranskalaisille ja espanjalaisille suklaa ei maistu puoleksikaan yhtä hyvin, kuin pohjoismaalaisille. Vähiten suklaata syödään Bulgariassa, jossa vuosittainen kulutus on vain alle kilo per henkilö.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat