Asiantuntijat tyrmäävät suositun dieetin: Voi viedä seksihalusi!

2:18

Hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliosta voi tehdä hallaa seksielämälle.

Yllä olevalla videolla pohdintaa siitä, mikä on "normaali" määrä seksiä suhteessa.

Ketogeenisen dieetin eli ketoosidieetin hyödyt ja haitat ovat puhuttaneet jo vuosia.

– Ketogeeninen dieetti on hyvin matalahiilihydraattinen dieetti, jossa syödään päivässä 20–50 grammaa hiilihydraatteja, suhteellisen paljon rasvaa ja keskiverrosti proteiinia, kertoo ravintofysiologi Lily Soutter  Independent-sivustolle.

Hiilihydraattien puutteesta johtuviin seurauksiin voivat kuulua esimerkiksi väsymys ja pahanhajuinen hengitys. Monen mielestä hiilihydraatit ruokavaliosta karsivat dieetti on yksinkertaisesti liian rajoittava. US News and World Report nimesi sen jopa huonoimmaksi diettivillitykseksi vuosittaisessa listauksessaan.

Väsymystä, huono fiilis, ei seksihaluja?

Joskus kuullun väitteen siitä, että alun perin epilepsian hoitoon kehitetty ketoosidieetti parantaisi seksielämää, asiantuntijat tyrmäävät täysin.

Soutterin mukaan dieetistä voi seurata mahdollisesti vaikutuksia hormonitasapanoon.

– Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että hyvin matalahiilihydraattinen dieetti saattaa aiheuttaa kilpirauhasen toiminnan heikentymistä, mikä ei johda vain väsymykseen ja huonoon mielialaan, vaan saattaa myös vaikuttaa negatiivisesti libidoon.

Ketoosidieettiä kokeilevat saattavat huomata huomattavan laskun energiatasoissaan, mikä luonnollisesti voi vaikuttaa myös seksihaluihin.

– Hiilihydraatit antavat meille normaalisti energiaa, joten jos joku aloittaa tämän kaltaisen dieetin, hän voi tuntea olonsa hyvin väsyneeksi ja uupuneeksi, ravintoasiantuntija Marilyn Glenville toteaa.

Glenvillen mukaan kuvioihin voi tulla myös päänsärkyjä ja flunnsan oireita.

– Tässä vaiheessa seksihalut voivat olla todella matalalla, koska henkilö ei voi hyvin.

Seksihormonit häiriintyvät

Energianlasku ei kuitenkaan ole ainoa syy seksihalujen uupumiseen ketoosidieettiä noudatettaessa. Soutterin mukaan vähähiilihydraattiset dieetit saattavat lisätä stressihormoni kortisolin tuotantoa sekä vaikuttaa negatiivisesti hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuori-akseliin, joka osaltaan pitää hormonit tasapainossa.

– Jos hiilihydraatteja syödään liian vähän pitkällä aikavälillä, se voi myös tukahduttaa leptiini-nimisen hormonin tuotannon, mikä voi loppujen lopuksi häiritä kehon kykyä säädellä seksihormoneja.

Soutterin mukaan aivot ovat hyvin riippuvaisia glukoosista, jota hiilihydraateista saadaan.

Glukoosia sisältävien hiilihydraattien syöminen auttaa kehoa tuottamaan serotoniinia, joka myös hyvän olon hormonina tunnetaan. Jos serotoniinia on liian vähän, vaikuttaa se libidoon negatiivisesti.

Muista vihannekset

Ravintofysiologi Yvonne Bishop-Weston puolestaan kertoo itsekin kuulleensa ketogeenisen dieetin hyvistä vaikutuksista seksielämään, mutta hänen mukaansa mitkään tieteelliset todisteet eivät väitettä tue. 

Asiantuntija kehottaa kaikkia dieettiä harkitsevia pitämään joka tapauksessa huolta ainakin siitä, että ruokavalio sisältää tarpeeksi vihanneksia.

Alkoiko tehdä mieli pastaa? Testaa tämä resepti:  Superhyvä ja helppo kanapasta: Tästä tappelee koko perhe – kokeile!

Lähde: Independent

***

28:04

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja