Naiset ovat onnellisempia ilman miestä tai lapsia, väittää onnellisuusprofessori

Onnellisuusprofessori väittää, että naiset ovat onnellisempia ilman aviopuolisoa tai lapsia. Asiasta uutisoi muun muassa The Guardian.

Naimattomat, lapsettomat naiset näyttäisivät olevan kaikista onnellisin ihmisryhmä. Näin ainakin väittää onnellisuusprofessoriksikin tituleerattu Paul Dolan, London School of Economics -yliopiston käyttäytymistieteen professori.

Viime viikolla järjestetyssä Hay Festival -tapahtumassa puhumassa ollut Dolan kertoo, että viimeisimmän tutkimustiedon perusteella perinteiset menestyksen mittarit eivät korreloineet onnellisuuden kanssa. Tämä päti hänen mukaansa etenkin avioliittoon ja lasten hankkimiseen, joita usein pidetään merkkinä onnistumisesta.

Puolison läsnäolo vaikutti vastauksiin

Viimeisimmässä kirjassaan ”Happy Ever After” Dolan siteeraa the American Time Use Survey -tutkimuksen (ATUS) tuloksia. Tutkimuksessa verrattiin koetun mielihyvän ja kurjuuden määrää naimattomien, naimisissa olevien, eronneiden ja leskien välillä.

Tutkimuksessa selvisi, että puolison läsnäolo vaikutti siihen, miten naimisissa olevat naiset vastasivat kysymykseen siitä, kuinka onnellisia he ovat. Jos puoliso oli paikalla, rouvat vaikuttivat vastaustensa perusteella onnellisemmilta kuin naimattomat kanssasisarensa. Kun kumppani ei ollut paikalla, tulokset muuttuivat Dolanin mukaan niin, että naimattomat naiset vaikuttivat onnellisemmilta kuin rouvat. Tämän perusteella naimisissa olevat naiset näyttivät olevan onnellisin ihmisryhmä vain silloin, kun puoliso oli paikalla onnellisuudesta kysyttäessä.

"Jos olet nainen, älä vaivaudu"

Professorin mukaan on olemassa paljon tietoa ihmisistä, joita on tarkkailtu pitkän ajan kuluessa.

– Teen kuitenkin tällaiselle tieteelle karhunpalveluksen ja totean: ”Jos olet mies, sinun kannattaa luultavasti mennä naimisiin. Jos olet nainen, älä vaivaudu”, hän lataa.

Dolanin mukaan miehet hyötyivät avioliitosta, koska he rauhoittuivat siviilisäädyn muuttumisen myötä. He ottivat vähemmän riskejä, saivat työstään enemmän palkkaa ja elivät hieman pidempään.

Professori väittää, että naisten kohdalla tilanne on toinen. Naimisissa oleva nainen kuolee hänen mukaansa nuorempana kuin naimaton. Hänen mukaan kaikkein onnellisimpia ja terveimpiä ovat ne naiset, joilla ei ole lapsia tai aviopuolisoa.

Avioliitosta enemmän etua miehille

The Guardian -sivuston mukaan muissa tutkimuksissa on todettu, että avioliittostatus näyttäisi hyödyttävän keskimäärin sekä miehiä että naisia niin taloudellisen tilanteen kuin terveydenkin kannalta. Dolanin mukaan tämä voi johtua korkeammista tuloista ja henkisestä tuesta, minkä vuoksi naimisissa olevat voivat ottaa riskejä ja hakea tarvittaessa apua.

Dolanin mukaan avioliiton satamaan astumisesta näyttäisi kuitenkin olevan enemmän hyötyä miehille kuin naisille, sillä he ottivat vähemmän riskejä. Naisten terveydentilaan avioliitto ei juurikaan vaikuttanut, ja keski-ikäisten naimisissa olevien naisten terveys saattoi olla jopa suuremmassa vaarassa kuin samanikäisten sinkkunaisten.

Dolan uskoo, että jotkut sinkkunaiset voivat naimattoman ja lapsettoman elämän eduista huolimatta kokea olevansa onnettomia. Tämä johtuu siitä, että vallitsevan käsityksen mukaan avioliitto ja lapset ovat merkkejä menestyksestä elämässä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja