Nainen, sairastatko migreeniä? Olet altis myös sydänoireille

Migreeniä sairastavat naiset sairastuvat tavallista todennäköisemmin sydän- ja verisuonitauteihin ja myös menehtyvät niihin useammin kuin terveet samanikäiset.

Tutkijoiden havainto on mielenkiintoinen, sillä vaikka migreeni on yhdistetty suurentuneeseen aivoinfarktien riskiin, sydän- ja verisuonitauteja koskevat havainnot ovat harvinaisempia.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat 116 000 yhdysvaltalaisen 25–42-vuotiaan naisen yli kaksikymmentä vuotta jatkuneeseen seurantaan. Naiset eivät sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja tutkimuksen alussa, mutta seurannan aikana heistä 1 300 sai jonkin sydänoireen ja 220 menehtyi sellaiseen. Migreeniä poti vajaat 18 000.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot migreeneistä ja sydänoireista, he havaitsivat migreenipotilaiden sairastuneen noin 50 prosenttia todennäköisemmin kuin naisten, jotka eivät sairastaneet migreeniä. He myös menehtyivät seurannan aikana muita todennäköisemmin.

Yhteydet koskivat sydänkohtauksia, aivoverenkiertohäiriöitä sekä ohitusleikkauksia ja rasitusrintakipua. Ne havaittiin myös riippumatta naisen iästä, tupakoinnista, hormonihoidoista, verenpainetaudista tai muista tuloksiin mahdollisesti vaikuttavista tekijöistä.

Tutkijat huomauttavat, että vaikka 50 prosenttia suurempi sairastumisriski kuulostaa pelottavalta, yksilötasolla se ei ole kovin suuri. Väestötasolla sillä on kuitenkin merkitystä, koska migreeni on niin yleinen.

Migreeniä sairastaa noin 5 prosenttia miehistä ja 15 prosenttia naisista.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Lue myös:

    Uusimmat