Nainen poltti miehen ruumiin auton takakontissa – korkein oikeus lievensi murhan tuomiota

Lappeenrannan autopolttomurhasta tuomitun naisen rangaistus lieveni korkeimmassa oikeudessa (KKO). KKO tuomitsi Pola Jasmine Rantalan 13 vuoden vankeuteen muun muassa alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta.

Keväällä 2018 tehdyssä veriteossa surmansa sai nuori mies, jonka ruumis löytyi myöhemmin hiiltyneenä palaneen auton takakontista. Ennen murhaa miestä oli pahoinpidelty eri tavoin ja kuljetettu sidottuna auton takakontissa.

Aiemmin Rantala oli tuomittu Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa muun muassa alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Itä-Suomen hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua.

Rantala oli rikoksen tekoaikaan 19-vuotias. Käräjäkäsittelyn aikana hänelle tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan hän oli ollut rikosten tekoaikaan alentuneesti syyntakeinen, eli ei täysin ymmärtänyt tekoaan.

KKO katsoi alemmista oikeusasteista poiketen, että elinkautisen vankeusrangaistuksen tuomitsemiseen ei ollut perusteita, vaikka murhaan liittyi moitittavuutta korostavia piirteitä.

– Rikoksen törkeydestä ja moitittavuudesta huolimatta murhaa ei tässä tapauksessa voitu pitää niin poikkeuksellisena, että elinkautisen vankeusrangaistuksen tuomitsemiseen alentuneesti syyntakeiselle tekijälle olisi edellytyksiä, kirjoittaa KKO ennakkopäätöksessään.

Tekoon osallistunut mies tuomittu elinkautiseen vankeuteen

KKO:n mukaan alentunut syyntakeisuus lieventää rikoksentekijän syyllisyyttä. Enimmäisrangaistuksen tuomitseminen alentuneesti syyntakeiselle edellyttäisi KKO:n mukaan sitä, että teko olisi täysin poikkeuksellinen ja selvästi törkeämpi kuin vastaavanlaiset rikokset yleensä ovat.

– Teossa käytetty väkivalta ei ole ollut kuitenkaan laadultaan ja voimakkuudeltaan aivan poikkeuksellista verrattuna siihen, mikä murhan tunnusmerkistön täyttävissä teoissa on tyypillistä. (Uhriin) ei ole kohdistettu äärimmäisen vakavaa väkivaltaa ennen surmaamistekoa, eikä kuolemaan johtaneen väkivallan käyttö ole kestänyt erityisen pitkään, kirjoittaa KKO tuomiossaan.

Rikoksissa oli mukana Antti Juhani Sirkiä, joka on lainvoimaisesti tuomittu syyntakeisena eli tekonsa ymmärtäneenä elinkautiseen vankeuteen. Käräjä- ja hovioikeuden mukaan kaksikko syyllistyi murhan lisäksi muun muassa törkeään ryöstöön, törkeään vapaudenriistoon ja hautarauhan rikkomiseen.

Oikeus katsoi, että teko oli suunniteltu. Rikoksen uhrilta vietiin väkivalloin puhelin, lompakko ja pankkikortin tunnusluku. Lisäksi häntä pahoinpideltiin raa'asti jo ennen murhaa. Ruumiista löytyi yli 30 pistohaavaa.

Lue myös:

    Uusimmat