Nainen, oletko aamu- vai iltavirkku? Vastaus voi kertoa rintasyöpäriskistäsi

Brittitutkijat uskovat, että aamuvirkkuus suojaa naisia naisten yleisimmältä syövältä, kertovat muun muassa brittimediat BBC sekä The Independent.

Jokaisella ihmisellä on oma vuorokausirytminsä, joka määrittelee sen, miten kehomme toimii päivän aikana.

Vuorokausirytminsä perusteella ihmiset voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään: aamu- ja iltavirkkuihin.

Aamuvirkut ihmiset nousevat aikaisin, ovat aktiivisimmillaan päivällä ja väsyvät iltaisin. Illanvirkut puolestaan nukkuisivat mieluusti pitkään, ovat tehokkaimmillaan alkuillasta ja menevät mieluusti myöhemmin nukkumaan.

Omalle vuorokausirytmilleen ei voi juurikaan mitään, vaikka tuoreen tutkimuksen perusteella niin toivoisikin. Aiemmin esimerkiksi pienentyneeseen masennusriskiin yhdistetty aamuvirkkuus näyttää nimittäin suojaavan naisia rintasyövältä.


Aamuvirkkuus pienensi riskiä lähes puolella

Bristolin yliopiston tutkijat analysoivat Mendelin-satunnaistuksen avulla yli 180 000 naisen biopankkiin tallennettuja geenejä ja lähes 230 000 rintasyöpätutkimukseen osallistuneen naisen tietoja.

Tutkijat huomasivat, että luonnostaan aamuvirkuilla naisilla oli 40–48 prosenttia pienempi riski sairastua rintasyöpään kuin iltavirkuilla. Tutkimuksessa suljettiin pois muiden rintasyövän riskiä nostavien elintapojen, kuten alkoholin käytön sekä tupakoinnin, mahdollinen vaikutus sairastumiseen.

Aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että yötyö lisää rintasyövän riskiä. Tämän on päätelty johtuvan melatoniinin ja naishormoni estrogeenin välisestä yhteydestä.

Jatkotutkimuksia kuitenkin tarvitaan, jotta yhteys rintasyöpäriskin ja vuorokausirytmin välillä voidaan todentaa.

Tutkimus odottaa vielä vertaisarviointia. Se esiteltiin National Cancer Research Institute Conference -tapahtumassa Glasgosw’ssa.

LUE MYÖS:

Lue myös:

    Uusimmat