Yötyötä tekevillä naisilla enemmän rintasyöpää

Elämää kroonisen rintasyövän kanssa 11:34

Tutkimuksista tiedetään, että säännöllisesti yövuoroja tekevät naiset sairastuvat muita todennäköisemmin rintasyöpään. Tuore monikansallinen selvitys vahvistaa näyttöä ja osoittaa yhteyden todennäköisesti rajoittuvan estrogeenireseptoripositiivisiin (ER+) syöpiin.

Yllä olevalla videolla kuullaan kroonista rintasyöpää sairastavan Liisan ajatuksia. Liisa vieraili Huomenta Suomessa lokakuussa 2017.

Tulosten perusteella rintasyövän riski on kaksi–kolme kertaa suurempi naisilla, jotka ovat tehneet vähintään kolme yövuoroa viikossa yli kymmenen vuoden ajan.

Myös vähäisempi altistus liittyy rintasyöpäriskiin, mutta yhteydet eivät ole yhtä voimakkaita. Yhteys heikkeni vähitellen, jos nainen lopetti yövuoroissa työskentelyn.

Yötyöhön liittyvä syöpäriski koski naisia, joiden kasvain oli estrogeenireseptoripositiivinen. Lisäksi yhteys rajoittui naisiin, jotka eivät olleet vielä ehtineet vaihdevuosiin. Vaihdevuodet jo ohittaneiden rintasyöpäriskiin yötyö ei vaikuttanut.

Havainnot perustuvat viiden eri tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat yhteensä 6 000 rintasyöpäpotilaan ja 6 900 terveen naisen terveystiedoista.

Rintasyöpä on Suomessa naisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu joka yhdeksäs nainen.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat