Aikainen illallinen on terveysteko – voi pienentää riskiä näihin yleisiin syöpiin

International Journal of Cancer -julkaisussa esitelty tutkimus viittaa siihen, että pitkä väli päivän viimeisen aterian ja nukkumaanmenon välissä pienentää riskiä sairastua rinta- sekä eturauhassyöpiin.

Videolla keskustellaan siitä, onko rintasyövän yleisyys jo antanut sairaudelle maineen "kevyenä syöpänä".

Tuore Barcelona Institute for Global Health -tutkimuslaitoksen tutkimus vahvistaa käsitystä ruokailuaikojen ja syöpäriskin yhteydestä.

Tutkimuksessa verrattiin 621 eturauhassyöpäpotilaan ja 1205 rintasyöpäpotilaan ateriointi- ja ruokailutapoja 1321 kontrolliryhmän jäsenen vastaaviin.

Koehenkilöiden elintapoja selvitettiin haastattelemalla, minkä lisäksi he täyttivät itse kyselylomakkeita syömis-, juomis- ja liikuntatavoistaan.

Syöpäriski pienentyi viidenneksellä

Analyysin päätteeksi tutkijat havaitsivat, että kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa syöneillä ihmisillä syöpäriski pieneni 20 prosenttia verrattuna niihin ihmisiin, jotka menivät nukkumaan heti syömisen jälkeen.

Syöpäriskiä pienentävä vaikutus huomattiin silloinkin, kun yhdeksän aikaan illalla viimeisen ateriansa syöviä ihmisiä verrattiin tunti heidän jälkeensä syöviin.

Riski pienentyi sekä rinta- että eturauhassyövän kohdalla.

Lisätutkimuksia tarvitaan

Mekanismi ilmiön takana on vielä tutkijoille epäselvä. Tutkijat siteeraavat aiempia tutkimuksia, joiden mukaan ihmiskeho on suunniteltu toimimaan eri tavoin eri vuorokaudenaikoina.

Tutkijatiimi kuitenkin toivoo lisätutkimuksia löytämänsä yhteyden varmistamiseksi.

***


Lue myös:

    Uusimmat