Nainen, näin radikaalisti viina voi vaikuttaa käytökseesi

Helsingin yliopiston alkoholitutkija Peter Eriksson muistuttaa, että hormonit vaikuttavat erityisesti naisten humalakäyttäytymiseen.

Alkoholilla on useita hormonaalisia vaikutuksia. Pahimmillaan hormonien tason muutos aiheuttaa väkivaltaista käytöstä.

Omaa mielialaa ei voi koskaan kokonaan peittää alkoholin alle. Yleensä humalatilan laskuhumalavaiheessa sukuhormoni, eli testosteroni laskee sekä miehillä, että naisilla. Joissain tapauksissa, etenkin naisilla, sukuhormonin taso lähtee kuitenkin nousuun jo humalan alkuvaiheessa.

– Voi olla, että on jo illalla stressaantunut ja ajattelee, että alkoholi lieventää oloa. Siinä tilanteessa sukuhormoni ei lähde laskemaan, vaan se itse asiassa nousee. Varsinkin naisilla on todettu, että alkoholin nauttiminen stressiin yhdistettynä nostaa sukuhormonia, muistuttaa tutkija Peter Eriksson.

Juominen tuntuu hyvältä sukuhormonin vaikutuksen alaisena. Vaikka naisilla on vähemmän testosteronia kuin miehillä, hormoni nousee naisilla erityisen paljon, riippuen stressitilanteesta. Myös e-pillerit korostavat vaikutusta.

– Sen kolmen viikon aikana kun pilleriä käytetään, on naisella koko ajan fysiologinen stressi olemassa ja stressihormoni on käynnissä.

Stressi johtaa vakaviin lieveilmiöihin

Tilanne johtaa lieveilmiöihin. Kun nainen lisää alkoholin juomista ja kulutusta, testosteroni nousee ja nousu aiheuttaa mielihyvää. Taustatunteet ovat kuitenkin pinnalla.

– Alla oleva tunne voimistuu kokoajan. Jos tunne on aggressiivisuus, naisilla se on usein hyvin verbaalista ja psykologista, kiristystä ja jopa uhkailua, Eriksson muistuttaa.

Testosteronin noustessa siis aggressiivisuus lisääntyy ja johtaa helposti tappeluihin. Käytös saattaa lisääntyä naisilla, jotka juovat ja käyttävät e-pillereitä. Muillakin naisilla käytöstä voi ilmetä stressaantuneena. Naisten lisääntyneet ylilyönnit selittyvät siis osittain hormonien vaikutuksella.

– Sukuhormoni ei sinänsä aiheuta käytöstä, vaan se voimistaa alla olevaa tunnetta.

Sama asia toimii myös toisinpäin. Jos olo on iloinen, niin alkoholin myötä iloisuus lisääntyy tiettyyn pisteeseen saakka.

– Aina kuitenkin liikaa juotuaan ihminen vähitellen väsähtää ja tunteet heikkenevät, jää vain väsynyt tunne. Tämä tunne tulee naisilla hieman nopeammin kuin miehillä.

Muutenkin pahat alkoholin vaikuttavat oireet, kuten pahoinvointi ja päänsärky, tulevat herkemmin naisille. Sitä, vaikuttaako e-pillereiden käyttäminen krapulaoireisiin, ei ole selvitetty.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja