Asiantuntija opastaa alkoholin suurkuluttajaa: Tämän takia lopettaminen kannattaa

Kun Olavi, 38, korkkaa päivän ensimmäisen oluen, aamu vasta sarastaa. Minnesota-hoidon toimitusjohtaja Olli Alho kertoo, miksi Olavin kannattaisi muuttaa elämänsä.

On vasta aamupäivä, mutta Olavi, 38, kulauttaa suuhunsa päivän ensimmäisen punaviinilasillisen. Mikäli merkit pitävät paikkansa, viiniä kuluu tänään vielä lukuisia lasillisia lisää. Tämä on aivan tavallinen päivä Olavin elämässä. Alkoholin käyttö on niin luonnollinen osa miehen elämää, ettei hän oikeastaan edes ajattele asiaa. Tilastojen valossa Olavi on kuitenkin alkoholin suurkuluttaja. Riskirajana pidetään keskikokoisella miehellä yhteensä 24 annosta ja naisella 16 annosta viikossa. Suomessa noin viidennes alkoholia käyttävistä miehistä ja kymmenen prosenttia naisista juo viikon aikana kuten Olavikin: yli riskirajojen.

Olavilla alkoholia kuluu pahimpina aikoina jopa kymmenen rommipulloa viikossa. Tuolloin yrittäjänä työskentelevä mies tuntee olonsa väsyneeksi ja vetämättömäksi. Myös henkinen puoli on koetuksella. Krapulassa mikään ei huvita, pelkotilat nostavat päätään ja väsymys painaa. Varjopuolista huolimatta Olavi juo.

– Harva puhuu alkoholin hyvistä puolista; esimerkiksi siihen liittyvistä sosiaalisuudesta, Olavi puolustelee.

Iloinen ja hyväntuulinen Olavi ei vastaa käsitystä varoitustekstien syrjäytyneestä suurkuluttajasta. Olavi näyttää hyvältä, eikä humalassakaan sammalla puheissaan. Miksi siis lopettaa, kun hyvä meininki tuntuu jatkuvan aamusta iltaan?

Minnesota-hoidon toimitusjohtaja, itsekin toipunut alkoholisti Juhani Alho pitää Olavin tarinaa hyvin tuttuna. Alho haki vuosikausia alkoholista nuoruuden huumaavaa humalaa, mutta ei ikinä löytänyt hakemaansa. Rikkoutuneet välit lapsiin ja perheeseen eivät vielä saaneet alkoholin nousuhuumaa katkeamaan. Vasta rattijuopumus ja potkut töistä herättivät miehen, joka on ollut nyt 15 vuotta raitis.

– Itseään voi vedättää vakuuttelemalla, että käy lenkillä, harrastuksissa ja hoitaa työnsä hyvin. Alkoholisti on se, joka näkee ongelmansa viimeisenä, Alho muistuttaa.

Miehen mukaan Suomessa alkoholismiksi ymmärretään usein vain rappioalkoholismi. Keskuudessamme on kuitenkin hyvin paljon ihmisiä, jotka selviävät juomisesta huolimatta vuosikausia jopa töistään moitteetta. Usein ongelman huomaavat ensimmäisenä läheiset. Ystävillä ja työkavereilla ongelman tajuamiseen menee paljon enemmän aikaa.

– Tilanteeseensa kannattaa kiinnittää huomioita viimeistään silloin, kun muut huomauttavat juomisesta. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon alkoholi pyörii omassa päässä. Onko alkoholi mielessä heti aamulla ja viimeiseksi illalla? Alho kysyy.

Alkoholisti ei tunnista krapulaa

Olavin elämää juominen ei tunnu häiritsevän. Mies harrastaa yhä säännöllisesti liikuntaa ja viettää vilkasta seuraelämää. Olavi kertoo saavansa alkoholista puhtia sosiaalisiin tilanteisiin ja energiaa arkipäivän askareisiin. Kun juo paljon, krapulakaan ei vaivaa usein.

– Suvussamme on paljon alkoholiin meneviä miehiä. Kukaan heistä ei ole kärsinyt alkoholin aiheuttamista sairauksista, Olavi sanoo.

Alhon mukaan alkoholismin takia hoitoon hakeutuvat miehet puhuvat samaa tarinaa kuin Olavikin. Alkoholisti ei tunne fyysistä krapulaa, sillä henkiset vaikeudet, kuten kelvottomuuden tunne ja häpeä painavat vaakakupissa enemmän. Tätä henkistä tyhjyyttä alkoholisti paikkaa juomalla aina vain enemmän.

Huolettomasta asenteestaan huolimatta oma terveys huolettaa Olavia. Kosteimpina aikoina syöminen jää vähemmälle, joten kroppa ei pysy tasapainossa. Alkoholin seurana nautittu tupakka ei sekään paranna oloa.

Osa Olavin lähipiiristä onkin huolestunut miehen alkoholinkäytöstä. Etenkin äiti kritisoi usein poikansa läträämistä.

Alho neuvoo läheisensä alkoholinkäytöstä huolestunutta olemaan suorapuheinen – ja valitsemaan ajankohdan oikein.

– Krapulahetki on paras hetki kertoa, miltä tuntuu. Myös selvien rajojen vetäminen on tärkeää. Moni haluaa raitistua, kun jää yksin, eikä ympärillä olekaan ihmisiä, jotka mahdollistavat juomisen, Alho sanoo.

Alho kehottaa Olavia miettimään, mitä hän on valmis uhraamaan jatkaakseen juomistaan. Mikäli ajatukset eivät miellytä, on aika katsoa peiliin.

– Ensimmäinen vaihe on myöntää, että ei hallitse omaa alkoholinkäyttöään. Toinen vaihe on hyväksyä se apu, jota tarjotaan, Alho muistuttaa.

Teksti: Maarit Rasi

Kuvat: Shutterstock (Kuvituskuvien henkilöt eivät liity juttuun.)

Lue myös:

    Uusimmat