Nainen hakkasi miehen nenän murskaksi metallivalaisimella – oikeus: pöytälamppu ei ole tarpeeksi vaarallinen törkeään pahoinpitelyyn

Nainen pahoinpiteli miehen rajusti metallisella pöytävalaisimella. Syyttäjä vaati hänelle rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä. Käräjäoikeus ei kuitenkaan pitänyt pöytälamppua riittävän vaarallisena tekovälineenä törkeään pahoinpitelyyn.

Rikos tapahtui joulupäivänä  2021 Tampereella.

Kaksikko vietti joulua naisen asunnolla. Alkoholi liittyi tapahtumiin. Nainen, 39, kertoi suuttuneensa, kun mies, 53, uhkaili häntä.

Nainen tempaisi käteensä pöytävalaisimen, jossa oli taipuisa varsi ja metalliset päät. Hän mäiski lampulla miestä lukuisia kertoja pään alueelle.

Kun mies yritti suojata päätään kädellään, nainen puri häntä pahasti sormeen. Mies kaatui lattialle ja nainen jatkoi hänen päänsä hakkaamistaan valaisimella.

Mies sai väkivallan seurauksena lukuisia ompelua tai liimaamista vaativineita haavoja kasvoihinsa sekä päänahkaansa. Myös hänen nenänsä murtui molemmin puolin ja sormenpään syvä repaleinen haava jouduttiin sulkemaan ompelein.

Tuoli vaarallisempi kuin pöytälamppu

Syyttäjä katsoi, että väkivalta oli törkeää. Teko tapahtui erityisen raa'alla ja julmalla tavalla metallisen lyömävälineen avulla sekä puremalla ja jatkui uhrin kaaduttua lattialle.

Pirkanmaan käräjäoikeus piti pahoinpitelyä tekotavan ja aiheutettujen vammojen johdosta vakavana, muttei kuitenkaan törkeänä.

– Pahoinpitelyssä on ollut raakoja ja julmia piirteitä lampulla hakkaamisen ja puremisen johdosta, käräjäoikeus totesi.

Käräjäoikeus lisäsi kuitenkin, että erityisen raakana ja julmana tekotapana oikeuskäytännössä on pidetty maassa avuttomana makaavan potkimista päähän sekä lyömistä pesäpallomailalla tai tuolilla.

– Vastaajan käyttämä taipuisa lamppu ei ole niin vaarallinen tekoväline kuin edellä mainitut. Myöskään pureminen ei ole tekotapana erityisen julma tai raaka. Pahoinpitelyä ei ole pidettävä laissa tarkoitetulla tavalla erityisen raakana ja julmana, käräjäoikeus totesi tuomiossaan.

Ehdollista vankeutta

Käräjäoikeus määräsi 39-vuotiaalle naiselle rangaistukseksi yhdeksän kuukautta ehdollista vankeutta ja 80 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Pahoinpitelyn lisäksi nainen sai tuomion virkamiehen vastustamisesta, koska pani vastaan lamppuepisodin jälkeen paikalle tulleille poliiseille.

Mies puolestaa sai 50 päiväsakkoa lyötyään naista kaksi kertaa nyrkillä päänalueelle pari kuukautta lamppupahoinpitelyn jälkeen.

Kumpikaan osapuolista ei vaatinut toisiltaan kärsimyskorvauksia.

Lue myös:

    Uusimmat