Nainen, älä ohita näitä munasarjasyövän oireita – vain ani harva tunnistaa varoittavat merkit

Gynekologiset syövät: munasarjasyöpä 1:08
KATSO MYÖS: Miten munasarjasyöpä oireilee? Gynekologi vastaa: "Sinänsä vähän petollinen tauti..."

Suomessa vuosittain noin 500 naista sairastuu munasarjasyöpään. Hedelmättömyys, endometrioosi ja myöhäinen ensisynnytysikä suurentavat munasarjasyövän riskiä. Sairaus on pitkään oireeton, ja oireitakin voi olla vaikea yhdistää mihinkään vakavaan, sillä ne sopivat niin moneen muuhun sairauteen tai harmittomaan vaivaan.

Munasarjasyöpä on naisten kymmeneksi yleisin syöpä. Sairastumisen riski kasvaa iän myötä ja eniten sairautta diagnosoidaan 60–64-vuotiailla naisilla, kertoo Syöpäjärjestöt.

Koska oireet ovat niin tavanomaisia ja voisivat sopia moneen muuhunkin sairauteen, ehtii syöpä usein levitä jo muualle elimistöön ennen sen löytymistä.

Lisäksi naiset vaikuttavat olevan huonosti perillä siitä, mitkä munasarjasyövän oireet ovat.

GSK:n teettämässä kyselytutkimuksessa selvisi, että vain neljä prosenttia naisista tiesi suurimman osan munasarjasyövän oireista. 19 prosenttia vastanneista kertoi tietävänsä joitain oireita. Kyselyyn vastasi yli tuhat suomalaista naista.

Syöpäjärjestöt kertoo, että 80 prosentilla sairastuneista syöpä on jo ehtinyt levitä laajemmin vatsaontelon alueelle tai muihin elimiin, kun syöpä diagnosoidaan.

Munasarjasyöpä oireilee muun muassa väsymyksenä, ummetuksena, ripulina, tihentyneenä virtsaamistarpeena, pahoinvointina, vatsan turvotuksena, painon putoamisena, ruokahaluttomuutena, yhdyntäkipuina tai muina kipuina.

Joskus ensioireena voi olla hengenahdistus, yskä tai rintakipu, mikä voi olla merkki siitä, että syöpä on jo levinnyt keuhkopussiin, käy ilmi Kaikkisyövästä.fi-sivustolta.

Katso myös Seksimyytit-sarjan 4.jakso: Vulvamyytit murskaksi ja tutkimusmatka häpyhuulikirurgiaan. Juttu jatkuu videon alla.

Vulvamyytit murskaksi ja tutkimusmatka häpyhuulikirurgiaan 16:09
Seksimyytit-sarjan 4. jaksossa tutustutaan vulvamyytteihin.

Häpeä voi estää gynekologisen syövän löytymisen ajoissa

Lääkeyhtiö GSK:n teettämässä kyselytutkimuksessa selvisi, että useat naiset kokevat häpeää ja vaikeutta puhua gynekologisista vaivoistaan lääkärille

Munasarjasyövän aiheuttajat

Munasarjasyövän riskiä suurentavat endometrioosi, myöhäinen ensisynnytysikä ja hedelmättömyys sekä yli viisi vuotta kestänyt vaihdevuosien hormonihoito. 

Myös ylipaino, diabetes ja tupakointi lisäävät riskiä.

Suomalaisten munasarjasyövistä 5–10 prosenttiin liittyy perinnöllinen alttius, arvioiden mukaan. Jos kahdella tai useammalla lähisukulaisella on todettu munasarjasyöpä, on syytä olla yhteydessä perinnöllisyysneuvontaan.

Sairastumisen riskiä pienentävät ehkäisypillerien käyttö, raskaudet, imetys ja sterilisaatio.

Lähteet: kaikkisyovasta.fi, Duodecim

Tuloksista käy ilmi, että jopa 65 prosenttia naisista kokee, että gynekologisia vaivoja on joskus vaikea ottaa puheeksi. 

Alle 30-vuotiaista naisista jopa 85 prosenttia kokee, että gynekologisia ongelmia on ainakin välillä hankala ottaa esille. Samassa ikäryhmässä 53 prosenttia kertoi, että häpeän tunne voi estää gynekologisiin tutkimuksiin hakeutumista. 

Iän myötä oireista puhuminen ja häpeän tunteminen kuitenkin laskivat ja 60–69 vuotiaista enää puolet kokee vaivojen esiin nostamisen hankalaksi. 

GSK:n kyselytutkimukseen osallistui 1 029 suomalaista 18 vuotta täyttänyttä naista.

Lähteet: kaikkisyovasta.fi, GSK:n tiedote, Duodecim

Lue myös:

    Uusimmat