Näin vältät sudenkuopat sijoitusasuntoa hankkiessasi – poimi vinkit

Asuntosijoittamiseen liittyy riskejä ja sudenkuoppia. Lue vinkit kuinka riskit vältetään ja sijoittamisesta tulee kannattavaa.

Asunnot mielletään turvalliseksi sijoitusmuodoksi ja sijoitusasuntojen hankkimisesta on tullut suorastaan trendikästä.

Vuokranantaja saa sijoitusasunnosta säännöllistä kuukausittaista tuloa, varmaa arvonnousua ja tuottoon voi vaikuttaa talonpoikaisjärkeä käyttämällä, kertoo OVV Asuntopalveluiden Pirjo Reinikainen MyyAsuntoni.fi-verkkopalvelun blogissa.

Pankit antavat mielellään lainaa sijoitusasunnon hankintaan ja asunto takaa lainasta 70 prosenttia. Rahoittamalla hankinnan suurelta osin lainalla pääsee hyödyntämään velkavipua, eli tuottoa sijoitetulle omalle pääomalle saa hyvin. Vuokralainen maksaa vuokraa ja kuukausi kuukaudelta velka vähenee ja omaisuus karttuu.

Mitä asuntosijoittaminen vaatii?

Asuntosijoittaminen vaatii onnistuessaan myös sosiaalisia taitoja ja pientä vaivaa: vuokralaisen epäonnistunut valinta voi viedä hyvän tuoton ja aiheuttaa monta unetonta yötä.

Turhien riskien välttämiseksi voit myös ulkoistaa vuokralaishankinnan hyvälle vuokranvälittäjälle.

Miten ostaa oikein?

Sijainti

Sijoitusasunto tuottaa vain, jos siinä on vuokralainen, eli kannattaa ostaa asunto sieltä missä on kysyntää. Vuokralaisen etsiessä asuntoa tärkein kriteeri on sijainti. Älä kuitenkaan maksa asunnosta liikaa, sillä muuten et saa tuottoa.

Muuttovoittoinen, kasvava ja kehittyvä talousalue varmistaa asunnon kysynnän, Reinikainen vinkkaa. Siellä missä ihmiset liikkuvat ja työskentelevät 

Tutustu etukäteen

Taloyhtiöön perehtyminen on kullan arvoista. Jos taloyhtiön yhtiövastike on poikkeuksellisen halpa, kannattaa selvittää syy eli onko taloyhtiö oikeasti hoidettu tehokkaasti vai onko remontit tekemättä. Valitse kiinnostava alue ja tutustu taloyhtiöihin etukäteen.

Oikea vuokra?

Mikäli kohteessa on valmiina vuokralainen, joka selvästi maksaa ylihintaa ja tuotto on huikea, kannattaa ottaa järki käteen. Vuokralainen voi lähteä kuukauden päästä ja vuokrataso on pakko asettaa normaalitasolle, jotta asunnon saa vuokrattua.

Remontoitu yksiö vai halvalla ostettu?

Yleensä sijoitusasuntoa etsivät haluavat edullisen, remontoidun yksiön keskustasta taloyhtiöstä, johon putkiremontti on tehty eikä muitakaan isoja remontteja ole tiedossa. Koska näitä kohteita ei ole paljon tarjolla, on mietittävä muitakin vaihtoehtoja.

Putkiremontti aiheuttaa sijoittajalle hieman lisävaivaa, mutta kustannukset oikein huomioiden, ostos voi olla tuottoisa.

Monet remonttitaitoiset ostavat myös kuolinpesien myymiä, remonttia kaipaavia asuntoja. Osta halvalla, myy kalliilla -taktiikalla rikastumista vähentää vain myyntivoiton vero, ja siltäkin välttyy jos asuu itse asunnossa vähintään kaksi vuotta.

Lähde: MyyAsuntoni.fi

Lue myös:

    Uusimmat