Näin vältät lahjamokan – parhaat neuvot jouluostoksille!

Joulun jälkeen monet marssivat kauppaan vaihtamaan saadun lahjan mieluisampaan. Lue vinkit siihen, miten löydät täydellisen joululahjan!

Mitä vanhemmaksi tullaan, sitä tiiviimmäksi joululahjalista usein lyhenee. Kyse ei ole siitä, ettei meillä olisi toiveita, mutta niiden kertominen voi tuntua vaikealta. Kun puolisolta kysyy, mitä hän toivoisi joululahjaksi, ensimmäinen vastaus on usein "ei mitään erityistä". Mielessä saattaa olla pitkäkin lista asioita, joita tarvitsisi, mutta aina ei kehdata sanoa omaa toivetta suoraan. Joulun jälkeen kaupoihin palataan vaihtamaan saatu lahja mieluisampaan..

– Joulun jälkeen tullaan vaihtamaan tuotteita hieman enemmän kuin muina vuodenaikoina. Yleisimmin vaihdetaan vääränkokoisia vaatteita tai hittituotteita, joita on saanut kaksi samanlaista, kertoo valikoimajohtaja Hans Backström SOK:lta.

Näillä vinkeillä joululahja osuu nappiin:

– Virhelahjalta välttyy, kun hankkii aidosti tarpeellisen lahjan. Kannattaa etukäteen kuulostella, mitä tarpeita läheisellä on. Hyvä lahja on usein tarpeellinen tavara, jota lahjansaaja ei ole itse saanut hankittua.

– Anna mieluummin yksi arvokkaampi lahja tarpeeseen kuin monta turhaketta. Anna laadun korvata määrä. Kukaan ei halua nurkkiin turhaa tavaraa.

– Kirjoittakaa perheessä lahjalista. Hauska keino saada yksityiskohtaisesti selville läheisen toiveet on noudattaa lapsilta tuttua oppia.

– Jos ostat lahjaksi vaatteita, nappaa läheisen vaatekaapista mukaan mallikappale. Näin ostat varmasti oikeaa kokoa. Vaatekaappiin vilkaisu kertoo myös lahjansaajan värimausta vaatteissa.

– Aina ei tarvitse ostaa omaa lahjaa kaikille perheenjäsenille. Yhteisestä lahjasta, kuten tietokoneesta tai peleistä, pääsevät nauttimaan kaikki perheenjäsenet. Lahjabudjettikin pysyy aisoissa, jos ostaa vain yhden arvokkaamman lahjan.

– Sano oma toiveesi ääneen! Puolisot ovat harvoin hyviä lukemaan rivienvälistä.

– Jos toivot tai annat lahjaksi elektroniikkaa, kysy ja kerro yksityiskohtaiset toiveet etukäteen. Voit esimerkiksi lehdestä vinkata laitteen hyvistä ominaisuuksista tai mieluisista väreistä.

– Jos lahjavalinnan tekeminen tuntuu vaikealta, hanki lahjakortti. Näin läheinen pääsee itse valitsemaan mieluisimman lahjan.

– Elektroniikkaa ostettaessa suurin huti tulee usein värivalinnassa. Perheenäiti vaihtamassa tablettitietokonetta mustasta valkoiseen ei ole välipäivinä harvinainen näky.

– Kannattaa muistaa, että aina tuotteen vaihtaminen ei onnistu. Liikkeillä ei ole vaihtovelvollisuutta virheettömästä tuotteesta. Useimmat kaupat tarjoavat kuitenkin vaihto- ja palautusoikeutta hyvän asiakaspalvelun hengessä.

Vastaa kyselyyn: mitä sinä haluaisit joululahjaksi?

(MTV Lifestyle-Deski)

Lue myös:

    Uusimmat