Näin valmistaudut aktiivilomalle!

Toscanan-pyöräilymatkalle osallistuvalla pitäisi olla hyvä peruskunto. Ennen matkalle lähtöä kannattaa tehdä pyörälenkkejä maastossa tai polkea kuntopyörää, sillä muuten reissu voi muodostua liian rankaksi. Mikäli väsymys yllättää kesken matkan, hätää ei kuitenkaan ole. Huoltoauto kulkee matkalaisten perässä koko ajan, ja poimii kyytiinsä, jos puhti loppuu.

Hiljattain Toscanasta palannut Finnmatkojen Sirkku Leskinen suosittelee pyöräilymatkalle osallistuvaa tekemään 20–30 kilometrin pyörälenkkejä vaihtelevassa maastossa. Lenkeillä olisi hyvä ajaa maastopyörällä.

– Matkalla käytettävät pyörät ovat yleensä maastopyöriä, joissa ei ole jalkajarruja. Toscanan alueella on paljon korkeuseroja ja jopa 10–15 kilometriä saattaa olla pelkkää nousua. Lisäksi osa reiteistä mennään hiekkatietä pitkin. Päivälenkit vaihtelevat 25–55 kilometrin välillä.

Mikäli valmistautumisajankohta osuus talveen, Leskinen suosittelee polkemaan kuntopyörää tai osallistumaan kuntokeskusten spinning-tunneille.

– Lisäksi halutessaan voi virittäytyä lomatunnelmiin tutustumalla Toscanasta kertoviin matkaoppaisiin ja -kirjoihin tai fiilistellä vaikka katsomalla jonkun Toscana-aiheisen elokuvan. Muuten voi keskittyä vain nauttimaan ja kokemaan, sillä TEMA-opas pitää huolen kaikista käytännön järjestelyistä.

Pakkaa mukaan urheiluvaatteita

Koska pyöräilymatka eroaa tavallisesta Italian-lomasta melkoisesti, myös matkatavaroiden pakkaamisessa kannattaa huomioida reissun liikuntapainotteisuus.

– Matkalle kannattaa pakata mukaan urheiluvaatteita, urheilujalkineet ja halutessaan oma pyöräilykypärä. Sateisia päiviä varten on hyvä varata mukaan tuuli- tai sadepuku, Leskinen kertoo.

Matkalaukku jätetään majoituspaikkaan tai jos majoituspaikka vaihtuu, matkalaukku kulkee linja-auton mukana.

– Pyöräilyhousut, pyöräilyhanskat, satulan pehmuste, reppu, oma juomapullo ja aurinkorasva on hyvä olla mukana päiväetapeilla. Pyöräilyhanskat ovat tarpeelliset etenkin hiekkaisilla alamäkiosuuksilla, jolloin tangosta saa pitää tiukemmin kiinni.

Huoltoauto kulkee koko ajan ryhmän perässä, ja huoltoautoon voi laittaa myös päivällä tarvittavat tavarat. Huoltoautosta voi lisätä omaan juomapulloon vettä taukopaikoilla. Illallisia varten on hyvä varata mukaan siistimpää iltavaatetusta.

Lue myös:

    Uusimmat