Näin tutustut aitoon Turkkiin Istanbulissa

Edullista ruokaa, eksoottista tunnelmaa ja upeita näköaloja – Istanbulissa on paljon nähtävää ja koettavaa, mutta kaikkia helmiä ei löydy matkaesitteistä. Näillä neuvoilla saat kiehtovasta kaupungista enemmän irti kuin tavallinen turisti!

Kokeneella Turkin kävijällä ja Istanbulissa aikanaan asuneella Maarit Turtiaisella on yksi ehdoton neuvo, josta jokaisen Istanbuliin matkaavan sietäisi ottaa vaarin:

– Uskalla lähteä isoja turistikatuja kauemmaksi! Siellä on halpoja kuppiloita, kaljaa ja ruokaa – ei mene montaakaan metriä, niin löydät ihan toisen hintaluokan ja ilmapiirin, Maarit suosittelee.

– Se on halpaa huvia nähdä toisenlaista Turkkia.

Maarit rohkaisee myös käyttämään esimerkiksi julkista liikennettä, paikallisjunia ja lauttoja. Hän kertoo, että esimerkiksi veneretki Bosporinsalmella reittilaivalla on unohtumaton kokemus.

Täällä turkkilaiset itse shoppailevat

– Itse pidän Ortaköyn sunnuntaitorista. Myynnissä on esimerkiksi taidekäsitöitä ja kaikenlaista hilipatia. Bussilla sinne on helppo kulkea, ja sieltä kannattaa tehdä myös pieniä laivaristeilyjä.

Keskiviikkoisin puolestaan voi suunnata Fatih-moskeijan lähistölle kansanmarkkinoille, jossa tavalliset turkkilaisnaiset tekevät ostoksensa.

– Sieltä voi ostaa vaikka rintaliivit, tomaatteja, kattiloita, mitä vain! Se on kuin muurahaispesä, Maarit naurahtaa.

Moskeijassa voi poiketa samalla reissulla.

Turkkilaista tunnelmaa

Maarit suosittelee myös suuntaamaan Yeni Cami -moskeijan ja Maustebasaarin takaisille pikkukujille.

– Se on sitä vanhaa hömppä-Istanbulia. Muuten kaupunki on siivottu, mutta siellä on vielä kaikenlaisia pikkukauppoja, hääpukuliikkeitä, parin tuolin kahviloita ja taloja, jotka juuri ja juuri pysyvät koossa, Maarit kuvailee.

Hän uskoo, että 10 vuoden sisällä seudun ilme voi jo olla muuttunut.

Huikopalaa voi haukata Galata-sillan alta löytyvissä ravintoloissa. Perinteinen annos on paistettua makrillia leivän välissä ja olutta.

Maarit myös tietää minne mennä, mikäli haluat nauttia illalla lasillisen erityisen kiehtovassa paikassa.

– Taksimin lähellä on hotelli Büyük Londra. Sen kattotasanteella on pieni baari, jonka nurkassa on sympaatinen papukaija. Koko hotelli on hyvin kitch. Esimerkiksi auringonlaskun aikaan kattotasanteelta aukeaa aivan ihana näköala kultaiselle sarvelle, Maarit huokaa.

Juomakin kannattaa tilata asiaan kuuluvasti.

– Anisviinaa pitää ottaa, kun Turkissa ollaan.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat