Etkö halua lomaromanssia? Näin nainen matkustaa Turkissa rauhassa

Aurinkoa, lämpöä ja hauskaa lomatunnelmaa – monelle naiselle Turkin turistirannat tuovat mieleen myös tukalat tilanteet paikallisten ihailijoiden piirittämänä. Voiko nainen matkustaa Turkissa rauhassa yksin?

– Olen aina kokenut turkkilaiset miehet kohteliaina, Turkki-intoilija Maarit Turtiainen toteaa, ja tyrmää käsityksen turhan itsepintaisista ihailijoista.

– He voivat tosin olla kouliintuneita siellä turistialueilla. Siinä on se tietty kysynnän ja tarjonnan laki. Lomalla monet tytöt haluavat pitää hauskaa, ja turkkilaiset pojat ovat oppineet tämän, hän nauraa hetken mietittyään.

– On vaikea sanoa, mikä on turkkilaista, ja mikä yleistä macho-kulttuuria.

Törkein tapaus taksikuski

Maarit on asunut Turkissa 1990-luvulla ja vieraillut maassa useaan otteeseen, eikä naiseudesta ole ikinä koitunut ongelmia.

– Normaalisti turkkilaiset miehet ovat kohteliaita ja hyvin käyttäytyviä, eivätkä tuppaudu. Istanbulissa en ole ikinä kokenut häirintää, Maarit vakuuttaa.

Törkein hänelle sattunut juttu oli se, kun taksikuski oli asettanut kätensä hänen polvelleen.

– Olen liikkunut yksin busseilla, junilla ja kaduilla, myös myöhäiseen aikaan.

Maarit muistelee olleensa joskus Turkissa ravintolassa, johon nainen ei saanut mennä yksin. Tosin vielä 1960-luvulla hänen ystävättärensä törmäsi samaan Suomessa liikkuessa, kun hotellin ravintolaan ei yksinäistä naista huolittu.

– Istanbul on kuitenkin suurkaupunki, eli voi siellä sattua asioita samoin kuin vaikka Tukholmassa tai Helsingissäkin. Siellä asuu myös paljon laittomia pakolaisia ja idästä tulleita nuoria miehiä, jotka eivät välttämättä ole tottuneet yksin liikkuviin naisiin.

Näin selviät häiriköstä!

Entä kuinka tulisi suhtautua ja toimia, jos ei kaipaa uusia matkaseuralaisia?

– Kohteliaan välinpitämättömästi, Maarit kehottaa.

Hän neuvoo asennoitumaan järkevän varovaisesti: esimerkiksi baariin lähtiessä kannattaa miettiä, kuinka paljon huomiota haluaa avonaisella puserolla herättää.

Maaritin mukaan turkkilaisten ystävällisyys ja auttamishalukkuus pelastavat neidot näissäkin tilanteissa.

– Jos on joitain inhottavia ihmisiä, käännyt toisten ihmisten puoleen. Jos esimerkiksi ravintolassa joku heittäytyy hankalaksi, pyydä apua henkilökunnalta tai toisilta pöytäseurueilta.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat