Turistina Turkissa – vältä tällaista käytöstä

Euroopan ja Aasian solmukohdassa sijaitseva Istanbul on kiehtova ja eksoottinen matkakohde. Turkissa valtio ja uskonto on erotettu toisistaan, mutta isoon maahan mahtuu modernien kaupunkilaisten lisäksi myös kiihkeitä uskovaisia. Millaisiin kulttuurien kohtaamisiin matkailijan kannattaa varautua?

– Istanbul on turistikohde. Jos liikut siellä missä turistitkin käyvät, voit olla miten haluat, Turkin tunteva Maarit Turtiainen toteaa ykskantaan.

Istanbul on Maaritin entinen kotikaupunki 1990-luvulta, ja hän on vieraillut maassa usein tämän jälkeenkin.

– Vaikka valtio ja uskonto onkin erotettu, onhan se muslimimaa, hän kuitenkin muistuttaa.

– Jotkut turkkilaiset voivat loukkaantua, jos liikut todella avokaulaisessa puserossa tai tiukoissa, lyhyissä shortseissa. Kaikki riippuu siitä, mihin matkustat ja missä liikut.

Humalassa muslimimaassa?

Maaritin mukaan jo Istanbulin laitakaupungilla ja pikkukaduilla turistialueiden ulkopuolella voi olla paikkoja, joissa esimerkiksi julkinen ryypiskely saattaa kohottaa kulmia. Hän neuvookin tarkkailemaan ympäristöä ja seuraamaan, kuinka ihmiset itse käyttäytyvät.

– On kaupunginosia, joissa alkoholia ei myydä, mutta syy siihen on sosiaalinen kontrolli. Ulkomaalainen saa tehdä asioita, joita turkkilainen ehkä ei, hän pohtii.

– Paastokuukauden aikaan joissain osissa Istanbulia ravintolat ja teehuoneet voivat olla kiinni päivisin, mutta turistialueilla et edes huomaa sitä.

– Siellä on sekä kiihkouskovaisia että täysin länsimaalaisia ihmisiä, jotka syövät sushia ja juovat viiniä. On köyhiä ja ökyrikkaita, Maarit huokaa.

Hänen mukaansa juuri tämä monimuotoisuus ja vastakohtaisuus Turkissa kiehtookin.

Huiveja, muttei huutoa

Asu on Turkissa vapaa, mutta jos kuitenkin haluat vierailla esimerkiksi moskeijassa, on sinun syytä pakata oma huivi mukaasi, Maarit vinkkaa. Moskeijaan mennessä huivi on ehdoton, ja mikäli omaa ei löydy, joutuu turvautumaan yleiseen, paikalla jaettuun pään peitteeseen.

Maarit paljastaa vielä erään yllättävän asian, joka voi herättää paikallisissa pahennusta.

– Turkissa voidaan katsoa karsaasti, jos huutaa tai metelöi kadulla, Maarit varoittaa.

– Turkkilaiset käyttäytyvät yleensä aika hillitysti. He ovat myös hyvin vieraanvaraisia.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat