Näin teet edullisia hankintoja puutarhaasi

Nyt kannattaa siirtää ajatukset jo tulevaan kesään ja hyödyntää puutarhamyymälöiden alennusmyynnit.

Lähes kaikkia kasveja pystyy istuttamaan vielä ennen kuin routa jähmettää maan. Puutarhaliikkeiden alennukset kannattaakin käyttää hyväksi, sillä tarjouksista voi löytää omaan pihaan sopivia kukkia, pensaita ja puita, joista on iloa ensi kesänä.

– Perennoja tulee pikkuhiljaa tarjoukseen ja syyskuun lopussa on puiden ja pensaiden vuoro, kertoo puutarhuri Susanna Arponen puutarhamyymälä Muhevaisesta Helsingistä.

Perennat vaativat pidemmän juurtumisajan kuin puut ja pensaat, mutta niitäkin voi istuttaa vielä elo-syyskuussa. Kesän loppupuolella istuttaminen on myös helppoa, sillä kasvit eivät tarvitse yleensä lannoitetta. Halutessa vanhan mullan sekaan voi sekoittaa uutta pussimultaa ja hiekkaa, jos sitä ei ole maaperässä. Arposen mukaan lannoitteita tänä syksynä istutettaville kasveille kannattaa antaa vasta ensi keväänä, yleensä toukokuun alussa lumien sulamisen jälkeen.

Hanki nyt ensi kesän pihakalusteet

Jos varastossa on säilytystilaa, kannattaa uudesta pöytäryhmästä haaveilevan satsata alennusmyynteihin. Puutarhakalusteet, aurinkovarjot ja -tuolit myydään nyt pois ja alesta voi löytää edulliset kalusteet ensi kesäksi.

Ostopäällikkö Kati Vainikka Lappeenrannan K-Raudasta kertoo, että kotipuutarhurit vilkastuttavat kaupan alkusyksystä. Vainikan mukaan alennuksesta ostetaan niin pihakalusteita kuin kasvejakin. Myös normaalihintaisia syyslannoitteita ja kausikukkia, kuten krysanteemeja menee kaupaksi.

Vainikan mukaan istutuksista haaveilevan kannattaa hyödyntää loppukesä.

– Koska kesä on ollut niin kuiva, nyt on hyvä aika istuttaa, kun tulee sateita. Kaikkia astiassa kasvatettuja taimia voi istuttaa aina roudan tuloon saakka.

Suomalainen on alkanut ostaa silmillään

Moni muistelee jo kaihoisasti mennyttä kesää mutta kotipuutarhuri voi ottaa alkusyksystäkin kaiken irti. Puutarhaliike Plantagenin sisäänostaja Kirsi Tainamo kertoo, että taimimyymälän tulos tehdään edelleen keväällä mutta syksy on alkanut muodostua myös tärkeäksi. Loppukesällä kaupaksi menevät etenkin perennat, havukasvit ja pensaat. Nyt tarjouksessa on ollut muun muassa vadelmapensaita.

– Myös käyttäytyminen on muuttunut. Ennen kauppaan tultiin, kun haluttiin ostaa omenapuu. Nyt kauppaan tullaan, että vau, haluan tuon. Ostetaan siis enemmän silmillään.

Tainamon mukaan omaan puutarhaan tehdään usein hankintoja sen mukaan, mitä ympärillä nähdään. Jos naapurissa kukkii keväällä omenapuu, sellainen hankitaan myös omalle pihalle.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Kuvat: Shutterstock, Colourbox

MTV3 / Mari Mäkinen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja